Nižší důchody jsou v pořádku, rozhodl Ústavní soud. Opozice neuspěla

Soud se minulý týden snížením valorizace zabýval na veřejném slyšení. Jednání se za hnutí ANO zúčastnila předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. Soud si také jako svědky předvolal ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS).

Podle opozičních zákonodárců o nižším růstu penzí vláda rozhodla zpětně, a důchodci tak už mohli počítat s vyšší valorizací. Zároveň jim vadí, že Sněmovna novelu schválila ve stavu legislativní nouze.

Stav legislativní nouze je dán zákonem. "Každé jeho porušení nevyvolává porušení ústavnosti zákona," řekl ve středu soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Opozice měla podle něj dost času se vyjádřit.

[chooze:article;value:538609]

"Inflace přesahující zákonný limit pěti procent nastala až v lednu 2023," uvedl Šimíček. Vládě se dá podle něj vytknout, že měla s predikcemi inflace lépe pracovat. "Ústavní soud nezjistil, že by vláda porušila některou svoji povinnost," upozornil ale.

Novelu předložila vláda v únoru, tedy krátce poté, co se podle Šimíčka o růstu inflace dozvěděla. "Nelze po vládě požadovat, aby při snížení valorizace vycházela pouze z predikcí," poznamenal soudce zpravodaj. 

[chooze:article;value:538658]

Vláda se obhajovala tím, že inflace rostla nečekaně rychle. Podle ministrů by se celkové rozpočtové náklady v příštích letech proto vyšplhaly až na 400 miliard korun. I proto soud jako svědky předvolal ekonomické experty.

"Ústavní soud velmi silně vnímá nelehkou situaci, v níž se aktuálně nacházejí příjemci důchodů jako zranitelné osoby. Je si vědom specifických životních nákladů důchodců a intenzivního dopadu inflace právě na ně. Současně však nelze přehlížet, že v důsledku minulých opakovaných zvýšení důchodů (jen v roce 2022 byly valorizovány čtyřikrát) na ně inflace dopadá o něco méně intenzivně než na některé jiné skupiny osob," zdůraznila v tiskové zprávě mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Stát podle soudu musí zohledňovat aktuální stav veřejných financí. Neexistuje podle rozhodnutí základní právo na trvalé zvyšování důchodů nebo kopírování růstu inflace. 

[chooze:article;value:530394]

Pro nález hlasovalo 12 soudců. Odlišná stanoviska uplatnili Pavel Šámal, Josef Fiala a Jan Svatoň. Ten byl původně soudce zpravodaj, nakonec ho ale nahradil Šimíček.

Opozice je zklamaná

"Jako občanka této republiky zdůrazňuji, že je nezbytné respektovat rozhodnutí Ústavního soudu. Jako právník, protože vzděláním jsem právník, říkám, že s ním bytostně nesouhlasím. A jako člověk říkám, že jsem hluboce zklamaná," řekla novinářům po oznámení nálezu Schillerová.

Bere na vědomí, že už se nemůže odvolat. "Ztotožňuji se s některými stanovisky v disentním stanovisku tří odvážných soudců," poznamenala.

"Jediná šance je vyhrál volby v roce 2025, získat většinu a nedopustit, aby se tyto věci děly," vzkázala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

"Zklamalo mě to, ale my jsme udělali pro naše důchodce maximum. Za hnutí ANO slibuju, že až se vrátíme do vlády, budou pro nás lidi, kteří naši zemi vybudovali, zase prioritou," avizoval na sociální síti X předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Vláda rozhodnutí chválí

"Jsem rád, že naše argumenty před Ústavním soudem obstály. Je to důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity v naší zemi," reagoval na středeční oznámení premiér Petr Fiala (ODS) na sociální síti X.

"O zákonu se debatovalo 67 hodin čistého času a většinu tohoto času se vyjadřovala právě opozice. Kvituji explicitní vyjádření soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka, že opozice o racionální diskuzi zájem neměla," napsal první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Ústavní soud řešil valorizaci důchodů. K výpovědi si pozval Stanjuru s Jurečkou (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.