Jestli vyhrajeme volby, přehodnotíme důchody. Jinak to nejde, řekla Schillerová

Hnutí ANO má záložní plán, co s důchody, pokud u Ústavního soudu neuspěje jejich stížnost na loňský postup vlády Petra Fialy (ODS) při jejich valorizaci. Jak Schillerová poznamenala, verdikt Ústavního soudu je ve věci konečný.

"Potom nezbývá než se k celé problematice důchodů, valorizací a těchto problémů vrátit politickou cestou. Pokud bychom vyhráli příští parlamentní volby v roce 2025, tak se znovu na celý systém podívat a prostě ho zrevidovat. To je asi jediná cesta, která je možná," řekla.

Schillerová osobně zamíří do Brna na vyhlášení usnesení Ústavního soudu. ANO mělo k postupu vlády v případě důchodů tři výhrady. První se týkala toho, že vše bylo schváleno ve stavu legislativní nouze, pro což podle opozice nebyl důvod.

Druhým důvodem je zásada legitimního očekávání. "Byla obrovská průměrná inflace, dalo se předpokládat z různých dostupných materiálů, ať už to bylo od Českého statistického úřadu, nebo dalších, nebo predikce ČNB, ale i samotného ministerstva financí, že bude třeba valorizovat, a ti penzisté s tím počítali," přiblížila Schillerová.

[chooze:article;value:538591]

​Třetím důvodem je retroaktivita. Podle Schillerové v době, kdy se o valorizaci jednalo, už důchodcům nárok na vyšší penzi vznikl. Rozdíl u průměrného důchodu byl po zásahu vlády asi tisíc korun.

Marian Jurečka, který byl také hostem středeční Snídaně, si ale u Ústavního soud věří. "Já předpokládám, že Ústavní soud nedá zapravdu navrhovatelům, tedy v tomto případě opozici, a že ten postup vlády bude shledán jako postup, který vláda mohla udělat, že to byl postup, který byl v souladu s ústavní pořádkem, a že ty tři oblasti, které byly napadány ze strany opozice, tak nebudou důvodem k tomu, aby byla opozice v tomto podání úspěšná," pronesl Jurečka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.