Zmatky s digitalizací. Technickým průkazům chybí důležité údaje

Řidiči už od letošního roku už nemusí vozit na pravidelnou technickou kontrolu svého automobilu velký technický průkaz. Data o vozidle mohou řidiči najít na Portálu občana nebo také v aplikaci eTechničák. Ta je ale zatím dostupná pouze pro telefony s operačním systémem iOS. "Zařazení aplikace pro Androidy do příslušného obchodu ještě bohužel není. My na tom intenzivně s Googlem pracujeme, aby to bylo co nejdříve," mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. 

Systém ale nefunguje tak, jak by měl. "Problém je s údaji, které ta aplikace je schopná zobrazit, protože je čerpá z registru silničních vozidel, tam některé údaje chybí. Obvykle to jsou alternativní rozměry pneumatik, tažné zařízení a alternativní palivo. Pak je nezbytné se na prohlídku dostavit s tím velkým papírovým technickým průkazem," vysvětluje problémy předseda Asociace Stanic technických kontrol (STK) Luděk Šíp. 

[chooze:article;value:537737]

​"V momentě, kdy technik provede technickou kontrolu a zjistí, že jsou nějaké rozdíly, tak udělá to, že si ofotí technický průkaz, zadá jej do systému, a tím pádem požádá úřady, aby případné rozdíly v těch datech nechali opravit," dodává mluvčí resortu dopravy František Jemelka. 

Neúspěch digitalizace státu pak v sobotu ukázala i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). "Projekty, které jsme kontrolovali, měly zmodernizovat veřejnou správu, udělat agendy úřadu přehlednější, zrychlit činnost těch úřadů, udělat je efektivnější, méně zatížit občany administrativou, a to všechno se nepovedlo," konstatuje mluvčí úřadu Hana Kadečková. 

Ministerstvo vnitra se ale brání. Se závěry NKÚ nesouhlasí a odmítá také jakékoliv porušení rozpočtové kázně. "V rámci modernizace veřejné správy bylo realizováno několik kroků, opatření, modernizačních trendů," tvrdí ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy David Sláma.

Ivan Bartoš o problémech s digitalizací:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.