Soudy nejsou vstřícné. Zpřísnění trestů za znásilnění se nechystá, tvrdí advokát

Odvolací Krajský soud v Brně změnil trest pro muže, který měl přes dva roky opakovaně znásilňovat svou nevlastní dceru, ze tří let ve vězení na podmínku. Dívka se dokonce pokusila třikrát o sebevraždu. Případ velmi otřásl veřejností.

"Zákon má v jednom paragrafu dva skutky. Jedním z nich je to, čemu asi většina rozumí jako znásilnění. To je pohlavní styk proti vůli partnera. A potom je tam ještě něco, co je pohlavním ukájením na cizím těle. Což může být například osahávání. U ženy prsou, u mužů genitálů. Pochopitelně to musí mít nějakou intenzitu. Ne že po jednom útoku to je trestný čin," nastínil v pondělní Snídani advokát Tomáš Sokol.

[chooze:article;value:533895]

Upozornil, že bez detailní znalosti případu a důkazů, nelze danou skutečnost vůbec hodnotit. "Já se nedomnívám, že by znásilnění požívalo nějakou zvláštní výhodu u soudu v České republice, nebo že by k němu soudy byly nějak zvlášť benevolentní. To určitě ne. Tyhle případy mají něco dalšího, co se z toho titulku a sdělení nedá zjistit, proč ten soud znovu takto rozhodl," podotkl Sokol.

"Soud hodnotí to uložení trestu jako výraz celkového hodnocení pachatele. Jeho možnosti nápravy, jeho chování. Toho, jak se k té věci staví. Bylo by potřeba se dívat, proč soud v konkrétním případě uložil konkrétní trest, který se jeví jako mírný. Ale bez analýzy případu do detailu se nedá k tomu vyjadřovat. Proto bychom se měli chovat racionálně, počkat až ten soud zdůvodní rozsudek a pak si říct, tohle bylo dobře nebo s tím nesouhlasíme, tady je potřeba s tím něco udělat nebo tady ten soud výslovně pochybil," má jasno Sokol.

[chooze:article;value:537857]

Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) už schválil novelu definice znásilnění jako trestného činu, zpřísnění trestů se nechystá. "Tam jsou poměrně velká trestní rozpětí, a ta jsou už dneska od půl roku do pěti let, tedy v podstatě jenom to pohlavní ukájení na cizím těle. Za znásilnění jako takové už je to významně přísnější trest, až do 10 let, tuším. A to se moc měnit nebude. Není navrhována větší změna," sdělil Sokol.

"Ani ten nový vládní návrh, který byl projednáván na nejrůznějších úrovních, než šel do vlády, tak neaspiruje na nějaké zpřísnění sazeb. Problém není v tom, že by trestní zákoník neskýtal prostor i pro relativně přísné tresty, ale že v některých případech nejsou ukládány z nějakých specifických důvodů," doplnil Sokol.

"Moje zkušenost se soudy je, že jestli se něco soudcům nelíbí, tak jsou to násilná jednání. Že by měli tendenci nadržovat násilníkům, to si vůbec nedokážu představit," uzavřel advokát.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.