Indové postavili hinduistický chrám místo mešity. Zažehli náboženský spor

Dechberoucí stavba, která hraje všemi barvami. Dílo, které indické nacionalistické vládě může pomoci vyhrát následující volby. Chrám totiž premiér Naréndra Módí nechal postavit v nejlidnatějším indickém státě a na úkor muslimské menšiny.

"Náš Ráma přišel. Po staletích čekání náš Ráma přišel. Staletí bezprecedentní trpělivosti, nesčetných obětí a pokání, náš pán Ráma přišel," radoval se předseda vlády.

[chooze:article;value:536771]

Prvopočátky hinduistické kultury v oblasti sahají do roku 1 500 př.n.l. Ve městě Ajódhja nejprve skutečně stál hinduistický chrám, neexistovala ale jednotná indická vláda ani stát. Indii se podařilo sjednotit až muslimům Mughalům. A ti původní chrám nahradili mešitou.

"Vznikla na poutním, vzácném místě hinduistů, ale za vlády Mughalů byla na původním hinduistickém chrámu postavena Báburova mešita na počest jednoho z vládců Mughalů a tak došlo k počátku náboženských sporů," vysvětlil Dominik Proch z Centra asijských studií Vysoké školy ekonomické.

[chooze:article;value:536574]

Muslimové byli 300 let vládnoucí menšinou. Po vzniku samostatné Indie v roce 1947 se ale konflikt s hinduisty vyostřil a muslimská mešita byla roku 1992 srovnaná se zemí, pondělního otevření se zúčastnilo přes 7 tisíc lidí, miliony událost sledovaly v televizi.

"Je to místo pro hinduisty naprosto zásadní. Lze ho přirovnat Mekce nebo Vatikánu," upozornil Proch.

Muslimové jsou i dnes v Indii stále nejsilnější menšinou, je jich přes 200 miliónů. Nezřídka dochází ke střetům s hinduisty, kterých je v zemi přes miliardu. Módího nacionalistická vláda si otevřením chrámu upevnila svou pozici.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.