Česko svírá silná ledovka! Chůze i řízení jsou téměř nemožné, varuje ČHMÚ

"V pondělí 22. 1. bude postupovat přes naše území od severozápadu studená fronta. V severozápadních, severních a severovýchodních Čechách a na většině území Moravy a Slezska se očekává mrznoucí déšť s tvorbou ledovky," varovali meteorologové.

Ta má být podle nich ve velké části Česka silná až velmi silná. "Chůze i jízda autem může být téměř nemožná. Nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti. Pravděpodobné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování, a zdravotnických služeb. Nebezpečí lámání větví i celých stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení," varují ve výstraze pro Pardubický kraj.

Doporučují tedy od 15. do třetí hodiny ráno pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Pokud už řidiči vyrazí na silnice, mají jezdit opatrně a počítat s výrazným zdržením.

"Předpokládané srážkové úhrny mrznoucího deště se budou pohybovat většinou do 5 mm, přičemž se místy bude vytvářet silná ledovka. Ve východních částech Pardubického kraje může spadnout až 10 mm s tvorbou i velmi silné ledovky," dodali.

[chooze:article;value:538315]

Na Frýdlantsku, Jesenicku a v celém Moravskoslezském kraji se navíc přidá silný vítr. Meteorologové tak v Česku počítají s komplikacemi v dopravě i energetice. 

"Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky (nejvyšší stupeň nebezpečí) může nastat kalamitní situace místy ještě podpořená novým mokrým sněhem," upozornili.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.