Situace na Ukrajině překročila mez. Ruští vojáci se bouří, odmítají útočit

Rusko o svých ztrátách mluví jen střídmě a přesný rozsah tak není známý, jeho vojáci ale na Ukrajině zažívají krušné časy. Pro Vladimira Putina jsou postradatelní a je tak jedno, kolik jich obětuje, na frontě ale panuje jiná nálada, píše deník Kyiv Post

Podle mluvčí ukrajinského velení pro jih Natalije Humenjukové jsou ruské ztráty tak velké, že elitní jednotky odmítají pokračovat v útocích. "Nechtějí se pouštět do frontálních útoků," řekla. Každý ruský pozemní útok u vesnice Krynky v poslední době podle ní skončil 50procentními ztrátami. 

[chooze:article;value:537846]

​Takovému tvrzení dávají za pravdu i jiní příslušníci ukrajinské armády, podle jejichž svědectví jsou patrné známky oslabování morálky ruských vojáků. "Na cestě se jich 20 prostě ztratilo. Během rádiového odposlechu se ukázalo, že sabotovali rozkaz a šli někam, aby nemuseli zahájit útok," tvrdí Stanislav Bunjatov z 24. praporu. 

Ruská armáda využívá prakticky stále tu samou strategii. O podobné situaci se hovořilo už během bojů u Avdijivky a Bachmutu, napsal ve svém loňském článku deník Business Insider, který se odkázal na slova vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ten tuto strategii nazýval mlýnkem na maso. 

Před svou smrtí v červnu řekl, že bylo zabito kolem 20 tisíc Rusů, kvůli čemuž ostře kritizoval vedení země, včetně Vladimira Putina. 

Více o letecké havárii, při které zemřel Prigožin, se dozvíte v reportáži ze srpna loňského roku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.