Baldwin se soudu za smrt kameramanky nevyhne, byl znovu obviněn

[chooze:gallery;value:30048]

​O novém obvinění rozhodl nezávislý znalecký posudek, který vyvrací hercovo tvrzení, že nestiskl spoušť a zbraň vystřelila samovolně, informovala CNN.

Forenzní posudek nechala vypracovat prokuratura poté, co předchozí zkoumání připustilo, že z revolveru mohla vyjít rána i bez stisknutí spouště. Tím se hájil i Baldwin, který tvrdil, že spoušť nestiskl a že mu zbraň před zkouškou jedné ze scén při natáčení westernu Rust předali jako "čistou". Prokuratura proto v dubnu dva týdny před začátkem procesu obvinění z neúmyslného zabití stáhla.

Teď je všechno jinak. Nezávislá expertiza potvrdila, že kolt nemohl vystřelit, aniž by herec stiskl spoušť. Nový důkaz předložila prokuratura velké porotě, která vzápětí herce obvinila z neúmyslného zabití. Baldwinovi hrozí 18 měsíců za mřížemi a pokuta, uvedla agentura AP.

[chooze:article;value:460929]

​Natáčení westernu Rust provázelo podle vyšetřovatelů porušování bezpečnostních předpisů spojené s nepořádkem a lehkovážností. Kvůli tomu odešlo i několik členů štábu. Výstřel z revolveru při nácviku jedné scény usmrtil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu. Baldwin hrál ve filmu hlavní roli a podílel se na scénáři i na jeho produkci.

Jak je možné, že se při filmování objevil na place ostrý náboj? Slepý náboj obsahuje jen menší množství střelného prachu a nemá projektil. Při detailním záběru na revolver to však jde poznat, proto se do něj dávají náboje s kulkou, atrapy, které vypadají jako ostré, ale neobsahují střelný prach. Atrapu si tak lze s ostrým nábojem splést, na rozdíl od slepého náboje, u něhož je rozdíl jasný na první pohled.

[chooze:article;value:475960]

​Kromě Baldwina je z neúmyslného zabití obviněna zbrojířka, která měla přípravu rekvizit na starosti, soud ji čeká v únoru. Asistent režie, který odpovídal za bezpečnost na place a revolver v osudnou chvíli herci předal, se dohodl na půlročním podmíněném trestu za nedbalost při zacházení se smrtící zbraní.

Nízkorozpočtový a nezávislý projekt Rust byl pro Baldwina podle BBC srdeční záležitostí. Film dotočili loni v květnu na počest zesnulé kameramanky a část zisku dostanou její manžel se synem.

Alec Baldwin žaloval kolegy. Kvůli smrti kameramanky nemohl sehnat práci (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.