Znásilněná dcera se chtěla zabít, otčím dostal podmínku. Bojím se o sestru, říká dívka

Odvolací Krajský soud v Brně minulý čtvrtek změnil trest pro dřevorubce, který přes dva roky opakovaně znásilňoval svou dceru, ze tří let ve vězení na podmínku. Jako první na to upozornil web Novinky.cz, který nyní také přinesl svědectví dívky.

Ta se také svěřila webu Seznam Zprávy, že se už třikrát pokusila o sebevraždu. Senát v čele s Miroslavem Novákem přitom tvrdil, že nemá vážné následky. Ve středu ji z jednotky intenzivní péče převezli na psychiatrii. Se sebepoškozováním měla podle vlastních slov problémy už dříve. To, co se stalo, ale vše ještě prohloubilo.

"Jste hrozně silné. Silnější, než si myslíte! Nebojte se to oznámit, nenechte se odradit směšnými rozsudky," vyzvala dívka, kterou otčím začal znásilňovat už jako nezletilou. 

Otčím dívce vyhrožoval

Dcery se muž začal dotýkat už před lety. Když ji poprvé znásilnil, řekl jí, že je to jen sex a nemá se bát. Vše si navíc natáčel a dívku vydíral, že pokud jej neposlechne, video a fotky zveřejní. 

[chooze:article;value:537622]

Dívka měla strach, že jí nikdo neuvěří. "Po čase jsem přestala odporovat, věděla jsem, co nastane. Měla jsem hrozné výčitky svědomí, trpěla jsem sebenenávistí," řekla.

Na vše se přišlo až díky její třídní učitelce. "On na mě čekal před školou, začal mě slovně napadat s tím, že všem řekne, jaká jsem kurva a podobně," uvedla dívka. Z toho se sesypala. Ve škole pak vše své vyučující řekla. Ta se nabídla, že s ní půjde na policii.

Obavy o mladší sestru

Následně však otčím odmítal opouštět dům, odkud se ho matka dívky snažila vyhodit. Tvrdil, že musí zaopatřit rodinu. Jeho nevlastní dcera tak musela odejít k babičce.

Soudnímu znalci řekla, že po znásilnění trpí sebenenávistí, sebeobviňováním, sebepoškozováním a má myšlenky na sebevraždu. Nechápe tedy, jak došel k názoru, že nemá vážné následky.

Když původně dostal muž tři roky vězení, spadl dívce kámen ze srdce. Těšila se, že se vrátí ke své rodině. "Ani ve snu by mě nenapadlo, že dostane jen podmínku," poznamenala k rozsudku odvolacího soudu.

[chooze:article;value:537395]

"Za tu dobu, co jsem odešla z domu, se můj stav zhoršil. Každý den žiju ve strachu, aby se nechtěl nějak mstít," uvedla. V domě s mužem, který se u soudu obhajoval tím, že se musí starat o rodinu, totiž stále žije její mladší sestra. "Mám strach doteď, aby se na ní nezačal ukájet," sdělila.

Ačkoli otčím dostal za znásilnění podmínku, oznámila by vše znova. Je totiž podle ní potřeba o těchto věcech mluvit a navíc může po vypracování písemné verze pravomocného rozsudku Nejvyšší státní zástupce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ otřásl společností

Příběh vyvolal ve společnosti velkou vlnu nevole. Reagovalo i ministerstvo spravedlnosti. "Ministerstvo od počátku, kdy jsme se o případu dozvěděli (11. 1. 2024), ex offo případ prověřuje. Využíváme k tomu všech našich kompetencí, zejména v rámci dohledu nad soudy. Jakmile bude případ prošetřen, bude možné zvážit další postup ve věci," napsalo na sociální síti X. 

[chooze:article;value:535645]

Šéf resortu Pavel Blažek (ODS) o případu mluvil s předsedou Krajského soudu v Brně. Po doručení rozsudku podle něj soud veřejnosti sdělí odůvodnění svého rozhodnutí. Pokud byl před soudem porušen zákon, podá k Nejvyššímu soudu stížnost.

"Jinou kompetenci s ohledem na ústavní dělbu moci nemám. A bylo by velmi nevhodné, abych se před seznámením se spisem dopouštěl jakýchkoliv hodnotících komentářů. A mediální zdrženlivost doporučuji všem politikům nejméně do doby, než soud sdělí veřejnosti důvody svého rozhodnutí," oznámil na sociální síti X.

S obětí je v kontaktu i iniciativa bojující proti domácímu násilí Pod Svícnem, jejíž spoluzakladatelkou je poslankyně Barbora Urbanová (STAN). "Aktuálně řešíme další kroky včetně zajištění bydlení a další právní pomoci. Nechce to vzdát. Držme jí pěsti," informovala.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková vyjádřila na sociálních sítích hlubokou lítost nad útrapami dívky. "Dosavadní rozhodnutí soudu musí být co nejrychleji přezkoumáno. Vnímám rozhořčení odborné i široké veřejnosti, které udělení podmíněného trestu odnětí svobody vyvolalo," míní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.