Experti řekli, jak se budou vyvíjet ceny potravin. Nad dvěma druhy visí otazník

Pro české domácnosti bylo nepochybně dobrou zprávou, že se od letošního ledna snížilo DPH u potravin o tři procenta. A navzdory hlasům některých skeptiků se to podle ekonoma Štěpána Křečka opravdu pozitivně projevilo i na cenovkách v obchodech.

"Ve všech supermarketech, které jsem od začátku roku navštívil, to zlevnění bylo patrné. Některé obchodní řetězce ho dokonce využily ve svém marketingu. O kolik se zboží zlevnilo, je vidět i na cenovkách," připomíná Křeček.

[chooze:article;value:537092]

​"A prodejci byli dokonce v přeceňování tak důslední, že už v prodejnách vidíme cenovky rozpočítané na jednotlivé halíře, zatímco dříve bylo běžné, že jsme za desetinou čárkou vídali baťovských 90 haléřů," vysvětluje ekonom. Oficiální potvrzení, že snižování cen bylo plošné, ale přinesou až údaje o inflaci Českého statistického úřadu za měsíc leden.

S žádným nemilým překvapením bychom se ale v obchodech neměli setkat ani po zbytek roku. Výhled je veskrze pozitivní. "Například už sedm měsíců po sobě klesají ceny zemědělských výrobků a projeví se i levné pohonné hmoty," říká Křeček. Jejich ceny už jsou v Česku nižší než v Polsku a mohou se započítávat například do cen dopravy potravin.

"Kolik si v průběhu letošního roku zaplatíme za některé druhy ovoce a zeleniny, bude ale také záviset na úrodě českých pěstitelů. U mléčných a masných výrobků ale není důvod, aby zdražovaly. Inflaci u potravin očekávám okolo nuly," uvádí pro TN.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vláda může snížit ceny potravin, tvrdí ekonomové. Není jak, hájí se ministr (5/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.