Bývalý velitel NATO: Jsou jen tři scénáře konce války. Ukrajina má velký problém

Podle bývalého vrchního velitele sil NATO v Evropě Philipa Breedlovea existují tři scénáře toho, jak válka na Ukrajině skončí. Řekl to americkému webu Newsweek.

Dobrou zprávou podle něj je, že konečný výsledek války má prakticky plně v rukou západní svět. Špatnou je, že dva ze tří scénářů by znamenaly porážku Ukrajiny.

"Pokud se Západ na Ukrajinu vykašle, budou Ukrajinci statečně bojovat, ale další desítky tisíc jich zemřou, a nakonec si Rusko podrobí celou zemi, která se tak opět stane ruským vazalem," předpovídá Breedlove první a nejčernější scénář.

Ani současný polovičatý přístup podle amerického generála nakonec k ukrajinskému vítězství nepodvede. "Pokud neuděláme nic jiného, ​​než děláme nyní, Ukrajina nakonec prohraje, protože Rusko má více lidských i dalších zdrojů než Ukrajina," myslí si.

[chooze:article;value:536754]

"Naopak pokud se Západ rozhodne dát Ukrajině to, co potřebuje k vítězství, Ukrajina tuto válku vyhraje," myslí si Breedlove. "Tato válka skončí přesně tak, jak si západní politici přejí, aby skončila," zdůraznil.

Západní pomoc Ukrajině přitom vázne. A to jak ta evropská, tak ta americká. Evropské země se podle portálu Politico stále nemůžou dohodnout na schválení dlouhodobé pomoci ve výši 50 miliard eur (asi 1 230 miliard korun). Dalších 60 miliard, tentokrát dolarů (asi 1 350 miliard korun) na vojenskou a humanitární pomoc pak zůstalo zaseknutých v americkém Kongresu, kde se proti jejímu schvální staví především republikáni.

Podle odborníků, například z amerického Institutu pro studium války (ISW), by přitom porážka Ukrajiny znamenala pro NATO včele s USA výrazný problém a další finanční náklady – už jen proto, že vítězství Ruska by se projevilo posunutím v bojích zocelené ruské armády, která je podstatně větší než v době před útokem na Ukrajinu, blíže k dalším evropským zemím.

[chooze:article;value:537270]

Alespoň k dílčím posunům, co se týče vyzbrojování Ukrajiny, ale dochází. V pátek zavítal do Kyjeva britský premiér Rishi Sunak, který s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským podepsal podle agentury Reuters důležitou bezpečnostní dohodu. Sám Zelenskyj ji popsal jako bezprecedentní.

V sobotu pak do Kyjeva dorazil nový francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné, který podle webu Politico zdůraznil, že Ukrajina zůstává francouzskou prioritou. Spolu se svým protějškem jednali o výrobě francouzských zbraní na Ukrajině.

Velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk následně podle agentury Reuters prohlásil, že se na nebi nad Ukrajinou můžou objevit francouzské stíhací letouny Mirage 2000.

Právě západní stíhačky by podle Breedlovea mohly Ukrajincům znatelně pomoci. "Manévrová válka začíná vzdušnou převahou," vysvětlil s tím, že úplné ovládnutí nebe se Ukrajincům od začátku války zatím nepodařilo. Změnit by to mohlo nasazení letounů F-16, na kterých už ukrajinští piloti trénují a které by se měly do bojů zapojit pravděpodobně v druhé polovině roku.

Ukrajina po Novém roce čelila silným raketovým útokům. Rusko nasazuje ještě více zbraní, říká analytik:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.