Začíná boj o korespondenční volbu. Jednání může trvat několik dnů

Sněmovna se bude od středečního rána zabývat poslaneckým návrhem na zavedení korespondenční volby. Tu podpořila vláda, která o ní mluví jako o jedné ze svých priorit.

"To, že by lidé, kteří jsou občany České republiky a žijí v zahraničí, měli mít možnost volit tímto způsobem, jsme dlouhodobě chtěli, považujeme to za správné," řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dotknout se má asi 300 tisíc Čechů, kteří žijí v zahraničí.

[chooze:article;value:535518]

Opozice návrh kritizuje. Podle předsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové by volba poštou porušila právo na tajné hlasování.

Obě sněmovní opoziční hnutí slibovala, že budou zákon blokovat. Očekávají se proto obstrukce. Jednat tak dolní komora Parlamentu může i několik dnů. Nejpozději v pátek v 17 hodin se ale Sněmovna má zabývat předlohou poslanců hnutí ANO na zvýšení příspěvků na péči pro občany se zdravotním postižením.

Pokud návrh projde Parlamentem a podepíše ho prezident, mají mít Češi v zahraničí možnost poštou volit už příští rok. Poprvé tedy ve sněmovních volbách. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.