Česko je v digitalizaci 15 let pozadu. A vlak mu ujíždí dál

Stát si nechal ujet v digitalizaci rychlík a teď se ho pokouší dohnat pěšky. Zatímco úředníci zůstali někde ve středověku a pořád milují 'lejstro s razítkem', firmy už bleskově zavádějí umělou inteligenci.

"Umělá inteligence ve firmách jede naplno – účetnictví, komunikace, odpovídání na maily," vyjmenovává způsoby jejího užití odborník na digitalizaci firem ze společnosti Infomatic David Večeřa.

Kontakt státu a jeho občanů tak často připomíná blízká setkání třetího druhu. Státní správa má pořád kalendáře z roku 2009. "To zpoždění státu je zhruba patnáct let," odhaduje další digitalizační expert Michal Bláha.

[chooze:article;value:529417]

Stačí se podívat například na registr vozidel. K přepisu auta je potřeba vyplněný formulář, technický průkaz, a hlavně spousta času.

Jak takové operace zvládá soukromý sektor, si řidič ověří hned při uzavření povinného ručení. Stačí mu jedno kliknutí v telefonu. Také pro řidičák si všichni musíme osobně na úřad, přitom platební karty nám banky už roky posílají poštou.

Rozdíl je vidět i ve zdravotnictví. Ministr odvážně sní o tom, že za dva roky zavede digitální žádanky. Lékaři ale už zavádějí digitální sestry. "My jsme v některých ordinacích zavedli virtuální sestru. Vytvořili jsme si vlastní software," říká jeden z nich, Ondřej Sobotka.

[chooze:article;value:531808]

Ještě smutnější srovnání nabízí oblast práva. Naskenovat vlastní zákony trvalo státu 17 let a utratil za to přes 700 milionů korun. Letos tak spustil službu, která je na internetu roky.

Evropské srovnání ukazuje, že se držíme na chvostu Evropské unie. "Kde jsme na tom nejhůř, téměř na konci, jsou elektronické formuláře a mobilní aplikace," dodává mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová. Reputaci Česku tak zachraňuje hlavně využívání datových schránek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.