V zimě jsou na silnicích nejvíc ohrožení chodci. Zapomínají na reflexní prvky

Jedna z typických nehod se stala i na hlavní křižovatce ve Vizovicích. Chodec, který si přes ní zkracoval cestu, ale na druhou stranu už nedošel. "Muž přecházel vozovku v křižovatce mimo přechod pro chodce. Dechová zkouška u něj ukázala 2,77 promile a pak skončil se zraněním v nemocnici," řekla mluvčí zlínských policistů Monika Kozumplíková. 

Právě tento člověk podle policistů porušil všechno, co mohl. A umocnil to ještě tmavým oblečením. "Čím tmavší oblečení, tím je ten chodec hůř vidět a v podstatě v krizové situaci nedává řidiči šanci, aby na něj včas zareagoval," říká koordinátor BESIP Zdeněk Patík. 

[chooze:article;value:537440]

​Zranění si odnesl také muž, který nečekaně vstoupil do silnici, přestože přecházel po přechodu. "Podle našich statistik dochází k nehodám s chodci, když je snížená viditelnost a špatné povětrnostní podmínky. Tyto nehody se v zimě stávají až čtyřikrát častěji," upřesňuje Kozumplíková. 

Reflexní prvky přitom dokážou zvýšit viditelnost. Šofér člověka v bílém oblečení vidí zhruba na 55 metrů, s reflexní vestou si ho všimne už o 150 metrů dřív. "Zákon nám dává povinnost nosit tady reflexní prvky za snížené viditelnosti mimo obec, ale zdravý rozum velí, abychom je používali všude," vyzývá Patík. 

Například v Neubuzi na Zlínsku kvůli tomu mají na vjezdech do obce speciální tubusy a v nich reflexní nálepky. "Je to dobré zařízení kvůli tomu, že pokud nějaký zapomnětlivý občan zapomene na sobě mít nějaký reflexní prvek, toto si nalepí," vysvětluje místostarosta obce Miroslav Gargulák. To je zároveň ale to poslední, na co by se měl chodec spoléhat. Kdo nemá na oblečení nic reflexního, může si pořídit třeba reflexní šle, tkaničky do bot, pásky na ruku nebo přívěsky. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.