Třetí světovou zřejmě nerozpoutá Rusko. Odborníci se děsí toho, co se děje v Číně

Čínský vůdce momentálně bojuje s vlastní armádou a zbavuje se těch, kteří nejsou ochotní jít do války, řekli vojenští analytici webu Business Insider. Obávají se toho, že chystá útok na Tchaj-wan, který by rozpoutal třetí světovou válku.

"Snaží se získat kontrolu nad armádou. Myslím si, že uvažuje nad tím, že potřebuje důstojníky, kteří jsou připravení opravdu bojovat," řekl analytik Gordon Chang. 

Velká část vedení armády je totiž podle něj proti válce. To má být důvod pro to, že se jen v prosinci zbavil devíti důstojníků. Peking přitom tvrdí, že tím bojuje proti korupci. "Pokud by to tak bylo, vyhodil by je všechny," poznamenal Chang.

[chooze:article;value:536786]

Čína se dostala za poslední roky do sporu s Indií, Japonskem, Filipínami i Tchaj-wanem, který poČína spustila velké manévry. Narušila zónu protivzdušné obrany Tchaj-wanu

važuje za své území. Vojenští analytici tak očekávají, že ostrov Peking napadne.

Válku ale podle Changa může rozpoutat i s kýmkoliv jiným. Obecně Si stupňuje válečnou rétoriku. "Všichni Číňané na obou stranách Tchajwanského průlivu by měli být spojeni společným smyslem pro cíl a podílet se na slávě obnovení čínského národa," prohlásil například při novoročním projevu.

Podle stanice NBC to řekl i při setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Oznámil mu údajně, že Čína hodlá ovládat celý Tchaj-wan.

Analytik Joel Wuthnow ale věří, že vzhledem k válce na Ukrajině by mohl být opatrnější. "Rusko za svůj přešlap zaplatilo obrovskou cenu a Čína by ji zaplatila také. Neúspěšná invaze by navíc byla pro Siho politicky horší než to, kdyby se o ni vůbec nepokusil," vysvětlil.

[chooze:article;value:535058]

Přesto kvůli čínskému prezidentovi panují obavy ze třetí světové války. Podle Changa tomu momentálně nasvědčují všechny okolnosti. Světem otřásají války na Ukrajině i Blízkém východě či převraty v Africe.

Připomněl druhou světovou válku, které předcházelo několik různých konfliktů. "Stejná dynamika existuje i dnes a je docela možné, a někteří lidé mohou dokonce tvrdit, že je pravděpodobné, že se spojí do globálního konfliktu," poznamenal. Do toho by se podle něj nakonec zapojily i Spojené státy a tím pádem i NATO. 

Čína spustila velké manévry. Narušila zónu protivzdušné obrany Tchaj-wanu (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.