Anticyklona Bonifác drtí střední Evropu. Je to jen začátek, žene se Gertruda

Anticyklona Boniface (česky Bonifác) zasáhla začátkem týdne střední Evropu. Ze severozápadu nad ni nahnala studený vzduch, který na jihu Polska a severu Česka způsobil velké přívaly sněhu.

I když Bonifác už slábne, následky se na horách projevují dál. Nový a navátý sníh představuje riziko hlavně v Krkonoších. Horská služba tam kvůli němu na úterý a středu vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové ale vládu nad počasím ve střední Evropě už brzy převezme tlaková níže (cyklona) meteorologickými ústavy pojmenovaná Irene nebo Gertrud (česky Gertruda). I s ní bude v Česku spojené potenciálně nebezpečné počasí – ledovka a další vydatné sněžení. Výstrahu před ledovkou vydal v úterý i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

"Ve středu bude počasí dynamické. Z pravého zimního rána, kdy budou teploty při malé oblačnosti klesat až k -10 °C, se večer ocitneme v jaru. Nejvyšší teploty budou kulminovat pozdě večer. Na jihozápadě území vystoupají až na 9 °C. Výrazný nárůst teplot vzduchu ale očekáváme i ve vyšších vrstvách atmosféry. Proto s výjimkou severozápadu území bude sněžení přecházet do mrznoucích srážek nebo deště," předpovídá Honsová.

[chooze:article;value:537066]

Ledovka by podle ČHMÚ měla zasáhnout hlavně Čechy a západ Moravy. Naopak východ Moravy a Slezsko by jí měly být ušetřeny. Zvláště na západě Česka tak hrozí nebezpečí úrazů při chůzi a také dopravních nehod. Můžou též nastat výpadky v dodávce elektřiny či zásobování. Meteorologové proto doporučují omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy.

​"Na severozápadě území do čtvrtečního rána napadne až 15 cm sněhu. Nejvyšší teploty naměříme hned ve čtvrtek ráno, večer už budou opět na celém území pod bodem mrazu a tvořit se bude náledí a zmrazky," dodává pak Honsová.

Nehody a uvízlé kamiony. Sníh způsobil na silnicích velké problémy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.