Politici se hádají kvůli obrněncům. Sejde se kvůli tomu sněmovní výbor pro obranu

Místo aut pro výsadkáře, jejichž nákup minulý rok pozastavil antimonopolní úřad, teď chce ministerstvo obrany přes 80 vozidel pro ženisty. Nákup obrněnců odolných proti minám v zahraničí se ale nelíbí českým zbrojařům.

"Zatím jsme nebyli osloveni a nemáme ani informaci, že by byl osloven nějaký jiný český výrobce," řekl Andrej Čírtek ze společnosti Czechoslovak Group.

"Současná vláda jasně deklarovala, že chce podporovat a rozvíjet domácí obranný průmysl," sdělil Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

[chooze:article;value:520037]

​"Na ženijní vozidla typu MRAP je v současné době teprve prováděn průzkum trhu. O tom, kdo bude dodavatelem, jakým způsobem bude zakázka zadána a jaké budou další podrobnosti, bude rozhodnuto až po ukončení průzkumu trhu a po jeho zpracování. V tento moment tedy nemůžeme o detailech informovat. Obecně můžeme sdělit, že se jedná o vozidla s balistickou ochranou pro plnění úkolů ženijních prací. Každopádně není pravda, že bychom české firmy obcházely. České firmy jsou schopné dodat vozidla typu MRAP, ale ne ve specializovaných verzích, které poptává Armáda ČR. Počítáme ale s tím, že český obranný průmysl bude do zakázky zapojen v maximální možné míře," prohlásilo ministerstvo obrany.

Podle deníku Právo se s nákupem spěchá a kupovat se mají vozy Bushmaster v Austrálii. "Volba australských obrněnců Bushmaster je zvláštní a překvapivá. To vozidlo je osvědčené v provozu, je zavedené v několika armádách, zúčastnilo se několika konfliktů, zkušenosti s ním jsou dobré. Český obranný průmysl má v nabídce hned několik srovnatelných platforem," sdělil vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Právě nákupem v tuzemsku lze podle odborníků, v době několika válečných konfliktů ve světě, zajistit také bezpečnost dodávek. "Je s podivem, když se v České republice vyrábí nejlepší terénní podvozek na světě, ten podvozek vyhrává Rally Dakar, že armáda sáhne pro techniku, která je z Austrálie," řekl poslanec Pavel Růžička (ANO).

[chooze:article;value:529427]

​"Mělo by se vycházet z podvozkové platformy, kterou Česká republika má, případně kdyby byl potřeba vývoj té nástavby, tak máme mnoho šikovných firem, máme tady výzkumné ústavy. Čím méně máte druhů podvozků, tím lépe se dá zajišťovat logistika, náhradní díly, servis," dodal Jiří Hynek.

"Jakým způsobem by probíhal servis těch bushmasterů? Muselo by se tady pro ně vybudovat nějaké speciální servisní středisko, nebo bychom spoléhali na dodávky náhradních dílů z Austrálie?" ptá se Lukáš Visingr.

Výběr nových obrněnců chce vysvětlit i opozice. "Armáda bude muset dopodrobna vysvětlit, proč chce zrovna tento typ vozidla. Určitě to bude zařazeno na jednání výboru pro obranu, kde se o tom bude diskutovat. To je vůči českým firmám absolutně neseriózní," řekl poslanec Růžička. Výbor pro obranu se sejde poslední týden v lednu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.