Vláda chce zkrátit dobu oddlužení. Je to morální hazard, myslí si poslankyně

Vláda v rámci novely insolvenčního zákona plánuje zkrátit dobu oddlužení na tři roky. Nyní je maximální na pět let, do tří let může oddlužení nastat pouze v případě, že člověk dokáže splatit 60 % svých závazků.

"Současná situace není dobrá. Vnímáme, že tady jsou obrovské problémy v exekucích. Musíme si uvědomit, že máme kolem 670 tisíc exekucí. Když se podíváme na tato čísla, tak když máme skoro každého 11. člověka v produktivním věku v exekucích, tak je to opravdu velké číslo. Musíme připočítat i problém, jako jsou ještě rodinní příslušníci. Takže je tady více než milion lidí zasažených exekucemi," řekl v nedělním pořadu Za pět minut dvanáct poslanec Josef Cogan (STAN).

[chooze:article;value:532703]

Navrhovaná novela ale budí pořádné vášně mezi odbornou veřejností. Podle opozice se jedná o morální hazard. "Skutečně to bude mít jak ekonomické, tak sociální dopady," tvrdí poslankyně Taťána Malá (ANO).

"Co je zásadní, že současný návrh zkracuje dobu oddlužení z pěti let na tři, ale odbourává zásadní bariéru, a to, že v současné době musel dlužník uhradit aspoň 30 % dluhů a v případě, že se chtěl oddlužit za tři roky, musel uhradit 60 % dluhů. A tato bariéra dnes zmizí. Skutečně to bude nyní tak, že ti dlužníci se oddluží za tři roky bez toho, aniž by měli jakousi metu a povinnost dosáhnout určité částky," nastínila Malá.

Podle ní se vláda dostává tímto do kolize s ústavním právem. "Hovořila o tom řada právníků. Tohle hraničí dle nich s vyvlastněním," doplnila.

Odborníci se obávají zejména zneužití a toho, že to bude na úkor věřitelů a dalších lidí. Malá je přesvědčená, že je třeba nastavit určité parametry, které by cílily na nepoctivé dlužníky.

"Máme tady 600 tisíc lidí v exekucích, do toho oddlužení jde minimum lidí, velmi malé procento. Samozřejmě do toho oddlužení mohou jít jenom poctiví dlužníci. Ten návrh jednoznačně zpřísňuje podmínky pro nepoctivého dlužníka. A dokonce nastavuje i jinak parametry týkající se adekvátního příjmu. Soud vezme v potaz schopnosti, možnosti a majetkové poměry. Kdyžtak vás do oddlužení nepustí," slíbil Cogan.

[chooze:article;value:523113]

Nepoctiví dlužníci dle něj nemají v oddlužení co dělat. "Řeší se i to, aby nepoctivý dlužník měl menší možnost se vyhýbat těm dluhům. Soud oddlužení může zrušit i po osvobození, pokud se dokáže, že záměr je nepoctivý a ten dlužník spadne zpět do těch exekucí,“ dodal Cogan.

Malá však upozornila, že rok od roku platí dlužníci méně. "Predikce říkají, že před rokem 2019 byla výtěžnost v oddlužení 56 %. Dlužníci zaplatili 56 % dluhů. Po novele z roku 2019, kterou nemáme řádně vyhodnocenou, to bylo 22 % a očekávaná míra uspokojení po této novele, kterou se snaží vládní koalice za každou cenu protlačit, bude mezi 6,5 nebo v lepším případě mezi 13 až 15 %. To je skutečně hazard," má jasno poslankyně.

Na celý díl se podívejte tady:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.