Přelomový objev archeologů. Hluboko v džungli našli stopy obrovského města

Nečekaný objev se podařil týmu archeologů z Francie, který pracuje na vykopávkách v Amazonském pralese. V odlehlém koutu jihoamerického Ekvádoru narazili na pozůstatky pravěké civilizace. Město staré několik tisíc let tam zakrývala džungle.

Ve východním Ekvádoru objevili poblíž řeky Upano osídlení starověkých indiánů. Město a několik osad v blízkém okolí spojovaly podle archeologů důmyslně vybudované kanály a cesty, píše portál BBC.

[chooze:article;value:536476]

Na pahorcích okolo řeky našli pozůstatky tisícovek mohyl, teras, náměstí, domů a polí. Jejich polohu archeologové odhalili pomocí laserových scanů a takzvaného lidaru, který jim umožňuje najít i stavby skryté pod hustou vegetací, upozorňuje portál Science News.

Většina staveb byla zformována do malých skupin od tří do šesti. Tyto skupiny domů potom společně tvořily velké náměstí, okolo kterého stály. Většina budov sloužila jako obydlí, vědci však našli i stavby, které považují za chrámy.

Nález v údolí Upanu je unikátní hned z několika důvodů. "Je to nejstarší osídlení v Amazonii, o kterém víme. Tenhle nález ukazuje, že musíme změnit své nahlížení na kulturu a civilizaci," řekl pro BBC francouzský archeolog Stephen Rostain, který výzkum vedl.

Město vzniklo v období zhruba před 2 500 lety, tedy zhruba ve stejném období, kdy se v Evropě formovaly základy Říma. Podle odhadů archeologů se počet lidí ve městě v době největšího rozsahu pohyboval v řádech desítek i dokonce stovek tisíců obyvatel. Město pak bylo obydleno po přibližně tisíc let.

[chooze:article;value:510379]

Většina velkých měst a civilizací, o kterých historici vědí, vznikla až v pozdější době. Nejslavnější jsou Inkové, kteří přebývali například ve světoznámém Machu Picchu. Jejich osídlení se však nacházela spíše ve vysočinách a v horách.  Další známý národ, Mapučové, zase žil více na jich, v chilských a argentinských nížinách.

Naproti tomu v Amazonské džungli jihoamerické archeologové civilizace nenalézali. Mohl za to i nepřístupný terén a hustá vegetace. "Tento nález zcela mění náš pohled na amazonské kultury. Většina lidí si představí polonahé indiány v chatrčích, ale toto ukazuje, že starověké národy zde žily v promyšlených městech," dodal Rostain.

Češi našli prastaré mayské město. Jde o objev nedozírné hodnoty, tvrdí (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.