Piráti si zvolí nové vedení strany. Na fóru vystoupil i premiér Fiala

Fórum Pirátů v Brně začalo v sobotu minutou tichu za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vystoupil také premiér Petr Fiala (ODS). "Vážím si spolupráce. Navzájem se nepřetlačujeme, navzájem se respektujeme. Dokázali jsme přečkat velmi silné bouře," nechal se slyšet předseda vlády.

"Nespojují nás jen společní soupeři nebo to, čemu chceme zabránit. Často se říká, že naše strany jsou v rámci koalice od sebe nejdál. Nicméně v minulých dvou letech jsme se mnohokrát přesvědčili, že to je přílišné zjednodušení, a je to tak zjednodušené, až to není úplně pravda," dodal Fiala.

[chooze:article;value:536535]

Pirátská strana si na sjezdu zvolí také své vedení. Současného lídra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše vyzve europoslankyně Markéta Gregorová. Právě ona byla proti vstupu Pirátů do pětikoalice.

Sama, jak tvrdí, však odchod z koalice iniciovat nebude ani v případě, že se stane předsedkyní strany. Favoritem je ale Bartoš. U regionálních organizací získal 12 nominací, zatímco Gregorová obdržela dvě.

Kromě nejvyššího postu se bude volit také zbytek předsednictva. Hodnotit budou Piráti například i práci ve Sněmovně, v krajských zastupitelstvech nebo Evropském parlamentu. Strana představí rovněž své kandidáty do Senátu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.