Nový projekt pomáhá rodinám důchodců. Pečovatelé mohou na čas zastoupit rodinu

Pečovatelé pomáhají s přípravou jídla, s hygienou nebo domácími pracemi. Takové věci 95letá paní Milena už sama nezvládne. Markéta Moravcová u ní strávila celý víkend.

"Jste s jedním člověkem, kterému se můžete naprosto věnovat, sdílíte s ním všechny jeho zvyklosti, všechny jeho rituály," líčila Moravcová.

Novou službu si pochvaluje i neteř paní Mileny. "Já jsem zajistila jídlo, léky a spaní a tím pro mě veškerá práce na víkend skončila. To bylo úžasný prostě, pak jsme mohli odjet s manželem," těšila se z volna paní Helena.

[chooze:article;value:535022]

V rámci projektu Zůstat spolu doma mohou klienti využít i individuální poradnu ohledně nastavení péče o jejich blízké. Výhodou je, že klient zůstává ve známém domácím prostředí. Každá změna totiž znamená stres. "Lidi třeba s kognitivními disfunkcemi tyto pobyty v zařízeních snáší velmi těžko a domů se kolikrát vrací i jako třeba ležící," upozornila Moravcová.

"Cizí prostředí, cizí lidi, teta si to tam nepamatuje, neví, proč tam je. Ulevilo se mi právě tím, že jsme tady měli tetu doma a že o ni pečoval jeden člověk," dodala Helena.

Klientům pečovatelé zpříjemňují den třeba poslechem oblíbené hudby, cvičením nebo masáží nohou. "Když někomu věříte, že mu záleží na tom, co máte ráda k jídlu a z jakého hrníčku ráda pijete, tak vám nepřestane záležet na vlastním životě," poznamenala lektorka sociálních služeb Ivana Marešová.

Projekt zatím testovali v rodinách zdarma, teď řeší možnosti financování. Hlavním cílem je, aby si službu mohl dovolit skutečně každý.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.