Zločinci využili stávky policistů a rozpoutali v Papui-Nové Guineji peklo

[chooze:gallery;value:34422]

​Vše začalo dopolední stávkou policistů a státních zaměstnanců před parlamentem v hlavním městě Port Moresby kvůli snížení platů. Nepřítomnosti strážců zákona v ulicích využili zločinci a začali rabovat, přidali se k nim nespokojení obyvatelé, informovala BBC.

Ulice brzy začaly připomínat bojiště. Ozývala se střelba, hořely obchody včetně supermarketů či velkého nákupního střediska, ale i auta a další budovy, přičemž zlosyni bránili hasičům, aby plameny zlikvidovali. Výtržníci zapálili i strážnici u parlamentu.

[chooze:article;value:536332]

"​Něco takového se v historii našeho města a naší země nestalo," uvedl podle deníku The Guardian guvernér Powes Parkop. Nepokoje a rabování se rozšířilo do dalších měst a situace se s příchodem noci ještě vyostřila. Vláda povolala na pomoc armádu.

Úřady potvrdily několik obětí na životech, číslo však nezveřejnily. Televize ABC referovala o 16 mrtvých a mnoha zraněných včetně postřelených.

Policisté a státní zaměstnanci začali stávkovat poté, co jim přišly až o polovinu nižší výplaty. Na sociálních sítích se začalo šířit, že je to kvůli zvýšení daní. Premiér James Marape to však označil za dezinformaci. Příčinou podle něj byla závada v počítačovém programu a všichni postižení své peníze dostanou.

Kriminalita v sedmimilionovém ostrovním státě v Oceánii ležícím severně od Austrálie je i bez takových nepokojů velmi vysoká. Vraždy, loupeže a znásilnění jsou na denním pořádku, působí zde drsné gangy i ozbrojené domorodé kmeny.

Do živého vysílání ekvádorské televize vtrhli ozbrojenci. Policie je zadržela:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.