V celém Česku chybí byty. Budeme investovat do jejich stavby, slíbil Bartoš

Zákon by měl zajistit více kontaktních míst po Česku, kde lidé mohou žádat o pomoc s bydlením. V plánu je i poskytnutí více nájemních bytů za rozumné ceny a také zjednodušení stavebního řízení.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je pro mnoho lidí nereálné pořídit si vlastní bydlení a plánovaná reforma by to mohla změnit. "Investice, kde v následujících letech budeme uvolňovat až 20 miliard korun do obecního, dostupného nájemního bydlení," slíbil Bartoš.

[chooze:article;value:536843]

Zákon o podpoře v bydlení by měl pomoci více než jednomu a půl milionu lidí. "Já bych chtěl, aby tento zákon už v příštím měsíci projednávala vláda. Pan prezident se vyjádřil s podporou k tomuto návrhu," dodal Bartoš.

"Vláda zejména mladým lidem nenabízí nic, právě naopak. Daňovým balíčkem jim náklady na bydlení zvýšila. Hypotéky jsou nedostupné, podpora družstevního bydlení je nulová," prohlásila stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Ekonomové se shodují, že pro dostupnost bydlení je důležité zrychlit správní řízení. Zároveň nižší hypoteční úroky by mohly pomoci vyšší dostupnosti bydlení. "Rychlejší správní řízení, dostatek dostupných startovacích bytů v obcích a městech," řekla ekonomka Helena Horská.

"Stavební povolení pro nový bytový dům trvá 10 a více let. Nelze se divit, že bytů je málo a že jsou drahé. Můžeme čekat snížení daných úrokových sazeb na nějaká 3 nebo 4 procenta. Nyní je to šest," podotkl ekonom Milan Bednář.

[chooze:article;value:535740]

Developeři poukazují na to, že se v Česku málo staví byty. "Je potřeba stavět byty ve velkém, protože bez dostatečného množství bytů se dostupnost bydlení v České republice nezlepší. Jenom v Praze chybí 50 tisíc bytů," poznamenal ekonom Zdeněk Soudný.

V zahraničí fungují různé programy na podporu a dostupnost bydlení. "Polsko nedávno přijalo opatření, které zásadním způsobem snižuje hypotéku pro mladé páry," upozornil Soudný.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pomáhá lidem s příspěvkem na bydlení, a to prostřednictvím on-line žádosti na webových stránkách MPSV.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.