Polární záře nad Českem. Astronomové řekli, kdy bude letos možné ji spatřit

V roce 2024 se Slunce dostává do maxima své aktivity. "Je tedy opět možné, že budeme svědky i více polárních září viditelných z našeho území," avizovali na webu odborníci z Astronomického ústavu AV ČR.

Největší šance jsou zejména na jaře a na podzim. "Ale i v ostatních měsících je dobré být na pozoru, sledovat sluneční aktivitu a s ní i aurorální monitory, které nám mohou pomoci s odhadem, zda se zrovna v nejbližším období nějaká polární záře neukáže," uvedli astronomové.

[chooze:article;value:531277]

Experti ale upozorňují, že v Česku a na Slovensku by lidé tak jasné záře jako v severských oblastech čekat neměli. "Obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit (mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst)," vysvětlili odborníci.

Nadšencům do pozorování astronomové doporučují sledovat takzvané aurorální monitory na stránkách www.solarham.net nebo www.spaceweatherlive.com. Stáhnout si mohou do mobilu také aplikaci Aurora Alerts. Důležitých je pak rovnou hned několik ukazatelů. Jejich přehled spolu s hodnotami naleznou lidé zde.

"Polární záře se nedají předpovídat s jistotou, pouze v hodnotách pravděpodobnosti,“ upozornili nakonec astronomové.

Které nebeské úkazy nás letos ještě čekají? Podívejte se (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.