Počet nakažených chřipkou vyskočil od Vánoc skoro na stonásobek, varuje Prymula

Roman Prymula v rozhovoru pro TN Live upřesnil, že aktuálně sledujeme růst chřipkových onemocnění. "Před Vánocemi byli někde až na 16 až 17 pozitivních na chřipku, nebo lépe řečeno obecně na respirační viry, na 100 tisíc obyvatel. Teď se blížíme někde k 1 200 pozitivních na 100 tisíc obyvatel," srovnal Prymula.

"V tom posledním týdnu byl vyšší záchyt viru chřipky A, než tomu bylo u covidu," uvedl Prymula. Oba viry mají velmi podobné příznaky, jako je rýma, kašel, bolest hlavy, teplota a zvýšená únava. Covid lze poznat hlavně ztrátou chuti a čichu.

"Tak, jak se vyvíjí postupně omikron, jsme se dostali do situace, kdy tady jsou některé varianty, jako je pirola, která byla velmi nakažlivá a rychle se šířila. V tuto chvíli jsou největší obavy z takzvané varianty JN1, což je ještě mutace piroly, která v podstatě obchází komunitní systém," řekl Prymula.

[chooze:article;value:536735]

​"Na druhou stranu, ona se už ve světě vyskytuje poměrně intenzivně, u nás byla už před Vánočními svátky, a tady je třeba říci, že jsme tady měli obrovskou nálož v populaci, těch případů tady bylo neuvěřitelně mnoho, takže si myslím, že poměrně významná část populace se už s těmito variantami setkala, a proto já osobně neočekávám, že by tady měla být nějaká dramatická vlna právě v lednu," zhodnotil Prymula.

Karanténní povinnost pro jedince pozitivní na covid-19 v Česku již neplatí. "Měl bych v podstatě zůstat doma, nicméně pokud z nějakých závažných důvodů to učinit nemohu a potřebuji jít třeba do práce, tak mohu, ale v tom případě bych měl používat respirátory nebo minimálně roušky, abych chránil své okolí," přiblížil Prymula.

Ohledně ochranných pomůcek a antigenních testů zdůraznil Prymula nutnost dodržování expirační lhůty a upozornil na potenciální snižování spolehlivosti testů s vývojem viru.

[chooze:article;value:531766]

​Úroveň očkování proti chřipce v České republice zůstává neuspokojivá. Prymula doporučuje vakcinaci zejména osobám nad 60 let. "Tady máme jasné důkazy o tom, že očkování skutečně chrání, protože chřipka není banální respiračního nemocnění. Jak nám tady cirkuluje spousta virů, tak ten chřipkový virus dokáže být velmi nepříjemný a ročně se potkáváme s nějakými 1 500 úmrtími právě na chřipku," řekl.

V závěru rozhovoru Prymula zmínil, že v současné době dochází u dětí k nárůstu onemocnění chřipkou. Co se týče kapacity nemocničních lůžek, uklidnil, že je vzhledem k aktuální situaci s covidem zcela postačující s pouze 382 hospitalizovanými a 31 pacienty na jednotce intenzivní péče.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.