Pořádná zima v Česku jen tak nepoleví. Teploty půjdou nahoru pomalu

"Počasí v příštích čtyřech týdnech předpovědi jako celku předpokládáme teplotně podprůměrné, srážkově průměrné," uvedl na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

První týden, tedy od 8. do 14. ledna, očekávají meteorologové teplotně podprůměrný. O tom už svědčí extrémní mrazy, které svírají Česko. V úterý ráno dokonce na některých místech klesla teplota až k -20 °C.

[chooze:article;value:536344]

A zatímco v následujících dnech by se situace měla drobně zlepšit, teploty nad nulu ale nepůjdou. "Týdenní průměry nejnižších nočních teplot se v prvním týdnu předpovědi budou pohybovat kolem -8 °C, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem -2 °C," informovali odborníci.

Ve druhém týdnu, tedy od 15. do 21. ledna, by se pak počasí mělo dostat do dlouhodobého průměru. Teplotně průměrný má být podle ČHMÚ rovněž i třetí a čtvrtý týden předpovědi (od 22. ledna do 4. února).

V tomto období očekávají meteorologové v noci nejnižší teploty kolem -6 °C. Přes den bychom se už měli konečně dočkat, že rtuť teploměrů půjde hezky nahoru a teploty vyšplhají dokonce až ke 2 °C.

"Srážkově očekáváme první týden předpovědi podprůměrný až průměrný, další tři týdny pak spíše průměrné," doplnil ČHMÚ.

[chooze:article;value:536254]

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem -1 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2007, kdy teploměry naměřily 3,4 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1942, kdy teploty klesly až k -12,8 °C.

Podmínky na horách se postupně zlepšují. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.