V Ekvádoru uprchl z vězení drogový boss Fito. V zemi platí výjimečný stav

Po Maciasově útěku vyhlásil prezident Daniel Noboa šedesátidenní mobilizaci vojáků, kteří budou jako posily nasazeni do ekvádorských ulic a věznic. Podle prezidenta bude rovněž vyhlášen zákaz vycházení od 23:00 do 5:00, informuje agentura AFP. Výjimečný stav podle něj poskytne příslušníkům ozbrojených sil "veškerou politickou a právní podporu", aby plnili své povinnosti při boji proti "narkoteroristům". "Nebudeme vyjednávat s teroristy ani odpočívat, dokud nevrátíme mír všem Ekvádorcům," řekl Noboa.

Na Fitovo zmizení se přišlo v neděli během policejní kontroly ve věznici v přístavním městě Guayaquil. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Roberta Izuriety se předpokládá, že 44letý vůdce nechvalně proslulého gangu Los Choneros, uprchl jen několik hodin před příjezdem policie. Zřejmě dostal tip. "Na nalezení tohoto mimořádně nebezpečného jedince jsou nasazeny veškeré bezpečnostní síly státu," řekl Izurieta v pondělí místní televizi.

[chooze:article;value:492333]

Podle jeho vyjádření vězeňský systém selhal a vyjádřil zároveň politování nad "mírou infiltrace" zločineckých skupin. Prokuratura už zahájila vyšetřování a vznesla obvinění proti dvěma vězeňským úředníkům, kteří se měli podílet na jeho útěku. José Adolfo Macias si odpykával 34letý trest za organizovaný zločin, obchodování s drogami a nájemné vraždy. Podle místních médií jde o jeho druhý útěk, naposledy se mu podařilo utéct v roce 2013. Tehdy ho po třech měsících dopadli. 

https://twitter.com/AFP/status/1744513062563090608

Fito byl loni v srpnu za asistence tisíců příslušníků bezpečnostních složek převezen do věznice s maximální ostrahou. Stalo se tak po vraždě prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, který týden před svou smrtí uvedl, že mu Fito vyhrožoval likvidací. Protikorupční aktivista byl zastřelen při odchodu z předvolebního shromáždění, uvedla BBC. V souvislosti s vraždou bylo následně zatčeno šest Kolumbijců, zatímco sedmý byl zabit při přestřelce. Úřady neuvedly, kdo nájemné vrahy najal a zaplatil.

Ekvádor, který pro největšími vývozce kokainu Kolumbii a Peru platil po dlouhou dobu jako poklidné útočiště, byl v posledních letech svědkem násilí, které vyvolaly boje znepřátelených gangů napojených na mexické a kolumbijské kartely. K válkám gangů často dochází právě za zdmi věznic, kde mají bossové zločineckých skupin velkou moc. Kvůli těmto bojům zemřelo od roku 2021 přibližně 460 vězňů.

Mluvčí Izurieta řekl, že Fito je "zločinec s mimořádně nebezpečnými vlastnostmi, jehož činnost má rysy terorismu". "Bude nalezen, musí být nalezen," řekl mluvčí. Po jeho útěku vypukly v pondělí ve věznicích v šesti ekvádorských provinciích nepokoje. V některých zařízeních byli dozorci vzati jako rukojmí. K jejich osvobození byli nasazeni ozbrojení policisté a vojáci, kteří provedli razie v řadě věznic. 

Noboa v předvolební prezidentské kampani slíbil, že zatočí s drogovými gangy a nejistotou. Navrhoval vytvoření samostatného soudního systému pro nejzávažnější trestné činy, militarizaci hranic s Kolumbií a Peru a věznění nejnebezpečnějších pachatelů na bárkách na moři. Minulý týden oznámil výstavbu dvou nových věznic s maximální ostrahou.

Vrah utekl z vězení takzvaným krabím způsobem. Nezastavil ho ani žiletkový drát (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.