Putin má silného spojence. Útok na Ukrajině odhalil novou ruskou zbraň

Raketa, která na Charkov na začátku roku dopadla, byla jiná než ostatní, kterými Rusové na Ukrajinu obvykle útočí. Povšimli si toho ukrajinští vyšetřovatelé, píše agentura Reuters.

"Metoda výroby není příliš moderní. Jsou tam odlišnosti vůči standardním střelám Iskander, což už jsme viděli během úderů na Charkov. Tato raketa je podobná těm ze Severní Korey," uvedl mluvčí charkovské prokuratury Dmytro Čubenko.

Oproti střelám Iskander měla navíc větší průměr a jinak vypadala i tryska a vnitřní elektrické vinutí. "Proto se kloníme k názoru, že je toto raketa, kterou dodala Severní Korea," sdělil.

[chooze:article;value:535342]

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (OSN) přitom zakazuje zemím vyměňovat si s Korejskou lidově demokratickou republikou (KLDR) zbraně. To schválila jako jeden ze stálých členů i Moskva.

Čubenko ale zdůrazňuje, že severokorejský původ rakety ještě není stoprocentně dokázaný, upozornil web deníku Kyiv Post. "Chtěl bych poznamenat, že v současné době neexistuje žádný přímý důkaz, že to byla Severní Korea nebo nějaká jiná země," prohlásil.

Západ ale už na spolupráci Kim Čong-una s Vladimirem Putinem upozornil dříve. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby ve čtvrtek řekl, že KLDR poskytla Moskvě balistické rakety a odpalovací zařízení. Ty podle něj používá Rusko při útocích na Ukrajinu. "Jde o významnou a znepokojivou eskalaci," varoval.

Ukrajina se potýká s nedostatkem dělostřelecké munice, říká odborník na mezinárodní bezpečnost (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.