Němečtí farmáři zablokovali hraniční přechody s Českem. Dožadují se dotací

[chooze:gallery;value:34371]

Němečtí zemědělci od pondělního rána protestují proti seškrtání dotací. Jako formu protestu si přitom zvolili blokování dopravy, a to i v příhraničních oblastech. Velké protesty se očekávají především v Sasku, které sousedí s Ústeckým, Karlovarským a Libereckým krajem.

"Plánovány jsou stovky akcí, které budou mít pravděpodobně masivní dopad na dopravu. Půjde o úmyslné vytváření kolon traktorů a aut, blokády dálničních nájezdů a dopravních uzlů, i o závody rallye. Podle protestujících by mělo být zablokováno 95 % všech dálničních nájezdů v Sasku," informuje web Tageschau.de. Masivní protesty ale probíhají i v Bavorsku, kde se policie obává, že ji protesty přetíží.

Na hranicích s Českem je kvůli těmto akcím neprůjezdná silnice I/25 z Jáchymova. "V souvislosti se stávkou německých farmářů je v současné době neprůjezdný hraniční přechod Boží Dar/Oberwiesenthal. V místě je policejní hlídka, která situaci monitoruje a v případě potřeby navádí řidiče na objízdné trasy," informují policisté na síti X.

[chooze:article;value:536006]

V Ústeckém kraji je pak zablokovaný hraniční přechod ve Vejprtech. "Kvůli protestům jsme na místě posílili hlídky dopravní police," doplnil mluvčí tamních strážců zákona Kamil Marek. "V našem kraji se to týká hraničního přechodu Folmava, který měli němečtí zemědělci zablokovat, žádné dopravní komplikace ale neevidujeme," hlásí pak mluvčí plzeňských policistů Pavla Burešová.

Komplikace byly také na Šumavě. Zemědělci tam totiž zablokovali přechod Strážný na Prachaticku. "Na místě se tvoří asi kilometrová kolona. Policisté odklání vozidla na jiné hraniční přechody," řekl TN.cz mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner. Ještě před polednem se jej ale podařilo zprůjezdnit. "Hraniční přechod Strážný a komunikace směr Německo byla podle informací bavorské policie zprůjezdněna i pro nákladní dopravu," uvedl na sociální síti X

V Libereckém kraji je pak podle policejního mluvčího Vojtěcha Robovského jediný tamní hraniční přechodu s Německem v Petrovicích volně průjezdný.

[chooze:article;value:532356]

​Protesty by v různých formách měly trvat celý týden. Jak přesně ale budou v dalších dnech vypadat, není jisté. "Žádáme občany o pochopení. Nechceme ztratit velkou podporu, které se nám dostává od velké části společnosti," dodal k nim prezident německého Svazu zemědělců Joachim Rukwied. Zdůraznil také, že zemědělci pouze využívají svého nezadatelného demokratického práva na protest.

Podle spolkového ministra vnitra Christiana Lindnera ze strany FDP (Svobodná demokratická strana) jsou však tyto demonstrace, do nichž se zapojily také další profese, jako pekaři, řezníci nebo mlynáři, ale i zástupci krajní pravice, nepřiměřené.

Ve středu by se pak k protestujícím měli znovu přidat také němečtí železničáři. Podle Českých drah budou stávkovat od 10. ledna od dvou ráno až do 12. ledna do šesti do večera. "V této době budou platit omezení zejména u vlaků linky Praha  – Berlin / Hamburg /Kiel / Flensbuburg a vlaků linky Cheb - Marktredwitz," tvrdí. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.