Jsou jiné, než všichni mysleli. Dvě planety sluneční soustavy překvapily svou barvou

V obecném povědomí je už minimálně od snímků z družic z osmdesátých let minulého století zažité, že planeta Uran je zelená a Neptun sytě tmavě modrý. Podle nejnovějších informací to ale vůbec není pravda, jak vyplývá ze studie britských astronomů zveřejněné v odborném časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Obě planety mají prakticky totožnou barvu, která se blíží světle zelenému odstínu. Nedorozumění podle vědců způsobilo nesprávné zobrazení atmosféry na reprodukcích, která posunula skutečnou barvu tak, jak by ji ve vesmíru viděli kosmonauti. "Stalo se to, co podle mě někdy v životě udělal každý třeba na instagramu. Na snímcích se upravily barvy," uvedla pro televizi BBC profesorka astrofyziky na Oxfordské univerzitě Catherine Heymansová. 

[chooze:article;value:531424]

​Dřívější zobrazení planet podle astronomů vzniklo tak, že na prvních snímcích se pomocí filtrů zvýrazňovala hustá atmosféra planety, Neptun pak vypadal modře, přestože je jeho barva prakticky totožná s Uranem.

"Přestože uměle vytažená barva byla v té době mezi planetárními vědci známá a snímky byly nejdřív zveřejněné s vysvětlujícími popisky, toto rozlišení se časem z povědomí ztratilo," vysvětluje astronom Patrick Irwin s tím, že za celým nedorozuměním se snímky z družice Voyager 2 rozhodně nestojí žádné konspirace a nikdo se nesnažil nic zatajit. K odhalení přesných barev obou planet využili vědci data z Hubbleova teleskopu a obřích pozorovatelských stanic v Chile. 

Sonda s přístrojem českých vědců zamíří k Jupiteru (4/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.