ANO chce zpět EET. Moc to nepomohlo státu ani podnikatelům, říká ekonom

Exministryně financí Schillerová v nedělním vysílání zaujala prohlášením, že pokud se dostane ANO do vlády, tak opět zavede EET. Problémem je podle ní šedá ekonomika.

Jak ale upozornil hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček, šedá ekonomika v Česku se svou velikostí podobá jiným zemím Evropské unie.

Připomněl, že EET se zaváděla proto, aby se zvýšila efektivita výběru daní. "Nicméně my už máme zkušenosti s tím zaváděním a viděli jsme, že to přinášelo i mnohé komplikace. V prvé řadě je potřeba říct si, že elektronická evidence tržeb jednoznačně zvyšuje náklady podnikatelů a podnikatelé se pak tyto zvýšené náklady snaží přenášet na své zákazníky. Takže zavádění EET je proinflační," řekl Křeček.

EET podle něj narušuje podnikatelské prostředí a je překážkou pro ty, kdo by chtěli s podnikáním začít. Na druhou stranu zrušení elektronické evidence znamená snížení příjmů státu z výběru daní, podle Křečka jsou to jednotky miliard.

"I mezi podnikateli, tak jako mezi kterýmikoliv jinými skupinami obyvatel, se vyskytují podvodníci. Ale těchto podvodníků je velice málo a my jsme EET pak zatížili tu drtivou většinu poctivých podnikatelů, kteří museli vlastně dělat administrativní úkon navíc, a to je vlastně zatěžovalo," okomentoval.

[chooze:poll;value:21bbf8bf0300b75646d9b6451dde2127bf2347c1]

Konsolidace veřejných rozpočtů

Křeček se také zaměřil na možnosti konsolidace rozpočtu bez zvyšování daní a jejich progrese. Navrhl škrtání v dotacích a zbytečných pracovních míst, která by mohla být nahrazena digitalizací. "Musíme se dívat na výdaje státního rozpočtu, které v posledních letech, zvláště za pandemie koronaviru, výrazně narostly," podotkl.

Ohledně konsolidačního balíčku, který bude nabíhat v letošním a příštím roce, Křeček uvedl, že by státu měl ušetřit zhruba 150 miliard korun. "Jedná se o poměrně zásadní velké opatření, které ovlivní rozpočet České republiky na další roky dopředu," vysvětlil.

V kontextu inflace a jejího očekávaného vývoje ekonom předpověděl pokles inflace v letošním roce, i když pravděpodobně ještě nedosáhneme inflačního cíle dvou procent. "Inflace tedy v letošním roce bude téměř vyřešená," řekl Křeček.

[chooze:article;value:536081]

Euro v Česku

Závěrem se Křeček vyjádřil k možnosti přijetí eura v České republice. "V této konkrétní ekonomické situaci, v které se nyní nacházíme, euro ani přijmout nemůžeme, protože nesplňujeme všechna maastrichtská kritéria. Zatím je ta diskuze o tom, že euro mít nemůžeme, protože nesplňujeme všechna kritéria," konstatoval.

Jako cestu k uzdravení veřejných financí vidí Křeček postupné snižování schodků a rozpočtovou odpovědnost. "Rok od roku snižujeme schodky, takže nyní je důležité, aby politici nepodlehli před volbami pokušení, že budou rozdávat různé dárečky," zdůraznil a dodal, že je třeba, aby konsolidační balíček naběhl celý a nebyl měněn v průběhu zavádění.

[chooze:poll;value:5e7d5eba655d0f8359d3db085595d3e65b8424cf]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.