Na severu hotovo. Izraelská armáda se zaměří na jih Gazy, ale "jinak"

Izraelské obranné síly (IDF) v sobotu večer oznámily, že ukončily likvidaci "vojenské struktury" Hamásu na severu Pásma Gazy. Ozbrojenci tam nyní operují sporadicky a bez velitelů, uvedl podle Times of Israel mluvčí IDF Daniel Hagari. V neděli uplynou přesně tři měsíce od krvavého útoku teroristů na Izrael.

Vojáci židovského státu dosud zabili osm tisíc nepřátelských bojovníků. Při pozemní operaci zahynulo 176 izraelských vojáků. Čísla nelze nezávisle ověřit.

[chooze:article;value:535941]

​Izrael se podle mluvčího nyní soustředí na rozbití Hamásu ve středu a na jihu Gazy a bude postupovat "jinou metodou". V praxi by to mohlo znamenat cílené údery na velení Hamásu a jeho základny, nikoliv plošný útok, jako tomu bylo na severu. Města ve středu Pásma jsou hustě osídlená a plná teroristů, Chám Júnis na jihu je podzemním teroristickým městem, uvedl Hagari. Jak dodal, válka s Hamásem bude trvat po celý rok 2024.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví udává téměř 23 tisíc obětí, za posledních 24 hodin jich přibylo 120. Úřad ovládaný Hamásem do počtu podle agentury Reuters zahrnuje i zabité bojovníky a jeho údaje nelze ověřit. Většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy musela opustit své domovy, území je značně zdevastované, lidé trpí akutním nedostatkem vody a potravin.

[chooze:article;value:535469]

​Libanonské hnutí Hizballáh podporované Íránem vystupňovalo své útoky na sever Izraele. Mají být odvetou za pondělní izraelský atentát na zástupce šéfa Hamásu, který zahynul v libanonském hlavním městě Bejrútu, informovala BBC. Za sobotu hnutí dle svého tvrzení vypálilo rekordních 62 raket.

Neustávají ani útoky jemenských povstalců napojených na Írán na lodě v Rudém moři. Roste napětí v Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

Hrozící rozšíření války na celý Blízký východ se snaží zabránit horečné diplomatické úsilí. Americký ministr zahraničí je na týdenní cestě po regionu. Nezávisle na něm jedná v Libanonu i šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell.

Hamás pozastavil jednání o rukojmích. Izraelci protestovali za jejich propuštění:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.