Kalousek o nové politické straně mlčí. Chodím teď do práce jako každý jiný, říká

Politická kariéra Miroslava Kalouska je plná zvratů. V KDU-ČSL se vypracoval na předsedu strany, a když později jeho hvězda u lidovců začala vyhasínat, stal se z něj, vedle Karla Schwarzenberga, spoluzakladatel politického projektu TOP 09.

I když se v posledních letech stáhl do ústraní a v minulých volbách do Poslanecké sněmovny nekandidoval, předsedkyně "topky" Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že by jej ráda viděla v roli senátora.

[chooze:article;value:535783]

​Kalousek měl ale o své politické budoucnosti jinou představu. Nejraději by se viděl v roli člena Evropského parlamentu. Tento nápad ale v koalici SPOLU nepadl na úrodnou půdu. Proti se údajně vyslovil mimo jiné europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Spekulace o nové politické straně

Právě odmítnutí kandidatury odstartovalo spekulace, že by Miroslav Kalousek mohl založit novou politickou stranu. Samotný politik to nepotvrdil ani nevyvrátil a podle svých slov chodí do práce jako skoro každý jiný Čech v produktivním věku. Angažmá prý našel v soukromé finanční společnosti. "Ta pozice se jmenuje investiční manažer," upřesnil pro TN.cz Kalousek.

K údajnému vlastnímu politickému projektu se jednoznačně nevyjádřit nechtěl. Z některých jeho tvrzení vyplývá, že to reálné je, z jiných nikoli. "On je zkušený politický hráč a dělá vše pro to, aby vzbudil naši zvědavost, takže on to nepotvrdí ani nevyvrátí," říká politická komentátorka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:533316]

​Samotný Kalousek tvrdí, že je proti dalšímu rozdrobování politické scény. "Vládní koalice by se měla snažit získat zpět voliče, kteří se od vládních stran odvrátili. Samotným čekáním se to nestane," připomněl politický matador.

Zároveň však tvrdí, že takové snahy o získání voličů nezaznamenal, a argumentuje mimo jiné nedávným prohlášením ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), jenž uvedl, že do příštích sněmovních voleb už žádné velké reformy nechystá.

Slabá důvěra vládě

Důvěra veřejnosti v současnou vládu je velmi malá a totéž platí o jejím předsedovi Petru Fialovi (ODS). K otázce, jestli je na čase provést nějaké personální obměny mezi ministry se Kalousek vyjadřovat nechce. "Personální výměny nejsou nezbytné, ale jsou obvyklou součástí jakéhokoliv restartu vládního programu," poznamená spoluzakladatel TOP 09.

[chooze:article;value:533465]

​​Ze současných volebních průzkumů vyplývá, že zhruba 20 procent voličů není rozhodnuto, koho budou za necelé dva roky do Poslanecké sněmovny volit. Mezi nimi je i řada těch, kteří dříve podporovali strany současné vládní koalice, a podle Kalouska právě oni mohou rozhodnout, kam bude Česko směřovat.

Konsolidační balíček nestačí

Jednou z prvních věcí, které během vládnutí současného kabinetu veřejnost naštvaly, bylo oznámení o zvyšování daní, které před volbami Petr Fiala (ODS) rezolutně odmítal. Někteří politologové se domnívají, že nová politická strana Miroslava Kalouska by mohla cílit na podnikatele. A těm zrovna na nízkých daních nepochybně záleží.

Pro ně však současný čestný předseda TOP 09 dobrou zprávu nemá. Podle něj dokonce bude nevyhnutelné daně zvýšit, i když stát musí hlavně hledat úspory. 

[chooze:article;value:534603]

​Ani vládní konsolidační balíček podle něj není dostatečný. "Tím pouze vláda zhruba kompenzuje výdaje, které sama navýšila," vysvětluje Kalousek.

Za nejhorší krok pro veřejné finance z poslední doby považuje hlasování Poslanecké sněmovny z minulého volebního období, kdy ODS, ANO a SPD ve společném hlasování 21. listopadu 2020 prosadily prudké snížení daně z fyzických osob. Obecně se tomuto kroku říká zrušení superhrubé mzdy, i když je toto označení podle Kalouska nepřesné.

"Současně byla vypnuta pravidla rozpočtové odpovědnosti. Kdyby se to tenkrát nestalo, tak by jinak prudké snížení daní muselo doprovázet prudké snížení rozpočtových výdajů. Otevřela se stavidla, řeka se vylila z břehů a zatím nikdo není schopen to napravit," upozorňuje bývalý ministr financí. 

[chooze:article;value:534737]

​Kvůli vysokému deficitu veřejných financí a nepříznivému demografickému vývoji podle něj například hrozí, že současná generace takzvaných Husákových dětí bude mít velmi nízké důchody, a rovněž míříme ke zhoršování úrovně zdravotní péče.

Kalousek se nedomnívá, že by se vládě podařilo odvrátit hrozbu dluhové spirály, a optimismus kabinetu Petra Fialy nesdílí. Ten ve svém vánočním projevu nešetřil chválou.

"Podařilo se nám dostat pod kontrolu prudké zadlužování naší země. V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého hospodaření státu," uvedl mimo jiné současný předseda české vlády Fiala. 

Kalousek do europarlamentu kandidovat nebude. Mohlo by to narušit záměr SPOLU, řekl politolog (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.