Ve věznicích je moc vězňů a málo strážců. Konflikty jsou čím dál častější

Naplněnost některých českých věznic dlouhodobě překračuje sto procent jejich kapacity. "Aktuálně v našich 35 zařízeních máme 19 553 odsouzených a obviněných osob a chovanců. A loni ve stejný den to bylo o 501 osob méně," sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Dozorci musí dělat přesčasy a jsou pod větším stresem. Do náročné práce u Vězeňské služby se adepti příliš nehrnou. V českých věznicích momentálně chybí zhruba 750 příslušníků. Vůbec nejhorší personální situace je v pražských věznicích. Dále ve Valdicích nebo třeba v Plzni.

"Určitě se to odráží i v nějakém napětí ve věznicích, protože stoupají napadání jak mezi vězněnými osobami, tak ale i směrem k našim zaměstnancům," upozornila Prunerová.

[chooze:article;value:523523]

Problémem je také to, že až tři čtvrtiny vězňů se za mříže vracejí. "Je nezbytné i obsadit pozice sociálních kurátorů, posílit probační službu, profese na obcích, které mohou nějakým způsobem býti nápomocni těmto propuštěným osobám, ve vězeňské službě je potřeba podpořit to, aby tam bylo více specialistů, odborníků," míní místopředseda Českého helsinského výboru Miroslav Krutina.

S nedostatkem personálu se potýká také Probační a mediační služba, která zajišťuje alternativní tresty. Nejvíce odsouzených teď vykonává obecně prospěšné práce, zhruba 4 000 lidí jsou v podmínce, o další skoro dva tisíce se služba musí starat po podmíněném propuštění z vězení. Pomoct by mělo znovuzavedení elektronických monitorovacích náramků.

"Probíhá implementace a bude probíhat také zkušební provoz a zhruba do té první poloviny tohoto roku, zřejmě na jaře, by měl být spuštěn elektronický monitorovací systém znovu," avizoval mluvčí Probační a mediační služby Martin Bačkovský.

[chooze:article;value:372601]

Zrušen byl na podzim roku 2022 kvůli smlouvě s dodavatelem. Podle odborníků systém elektronických náramků v Česku chybí.

"Musí splňovat určité parametry, které my musíme také dopředu prozkoumat a vyšetřit, to znamená, jestli má klient třeba doma elektřinu nebo nějakým způsobem nevykonává zaměstnání, které by neumožňovalo ten dostatečný monitoring," uvedl Bačkovský.

K elektronickému monitoringu má mít letos Probační a mediační služba k dispozici jen 700 kusů zařízení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.