Transplantace loni zachránily stovky pacientů. Češi pomáhají i Slovákům

Nejčastěji Češi potřebují transplantaci ledvin, jater, plic nebo srdce. Jen za minulý rok jich lékaři vyměnili stovky. "To nás řadí v Evropě na špičkové místo," říká Miloš Adamec, ředitel Koordinačního střediska transplantací.

V Česku je sedm transplantačních center, ale zhruba 60 procent zákroků se uskuteční v pražském IKEMu. Loni tu transplantovali 514 orgánů a jako jediní u nás tu dokážou voperovat příjemci játra od žijícího dárce.

[chooze:article;value:532311]

​"Transplantujeme velmi malou část jater, která doroste za týden a teprve pak odstraníme zbytek těch nemocných jater a my jsme mimo jiné touto metodou transplantovali dítě, což je první případ tohoto druhu na světě," vysvětluje Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM.  

Díky českým úspěchům zdravotníci loni také navázali na dlouhodobou spolupráci se Slovenskem. První zachráněnou slovenskou pacientkou, která potřebovala transplantaci jater od žijícího dárce, byla Natália Stupavská.

[chooze:article;value:529092]

​"Mě zařadili v Banské Bystrici na seznam čekatelů na játra, ale velký problém je s nedostatkem dárců, když je člověk mladý a štíhlý. I ten dárce musí být takový," říká Stupavská, která nakonec životně důležitý orgán získala od své sestry.

Velké úspěchy slaví také Fakultní nemocnice v Motole, kde se specializují na transplantaci plic. "My jsme jich loni provedli 67," říká  přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol Robert Lischke.

Loňský rok byl přelomový nejen v nových způsobech transplantací, ale také ve využití technologií. "My teď máme k dispozici takový box a s jeho pomocí mají plíce lepší funkci. A mimo tělo je můžeme udržet déle," dodává Lischke.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.