Revoluce v energetice: Novela má lépe ochránit zákazníky

Zhruba za osm let by se v Česku měla vyrábět třetina elektřiny z obnovitelných zdrojů, ty jsou ale závislé třeba na počasí. Někdy vyrábí málo, jindy zase moc. Novela zákona se proto mimo jiné soustředí na zavedení pravidel pro ukládání energie do bateriových úložišť.

Čerpat z baterií se bude v době zvýšené spotřeby, naopak dobíjet se má v době přebytku. Novela počítá i se vznikem takzvaných agregátorů elektřiny nezávislých na obchodnících. V současnosti jimi jsou jen jednotlivé výrobní bloky, například jedna elektrárna.

"Třeba se budou moci dohodnout tři čtyři výrobci, vlastníci fotovoltaik, že budou agregovat tu svoji výrobu. A následně tu svoji výrobu třeba někomu poskytovat, prodávat a tak dále," popsal vrchní ředitel sekce Energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

[chooze:article;value:535923]

Novela počítá také s flexibilnější výrobou energie. "Tím, že třeba sníží svou výrobu nebo ji naopak zvýší, budou moct ovládat třeba svoje spotřebiče, kde když budou přebytky elektrické energie, tak oni naopak ty spotřebiče budou spouštět. V praxi jsme to viděli třeba u velkých mrazíren, kdy začaly mrazit, když byl přebytek elektrické energie," popsal Neděla.

Nový zákon už měl přes dva roky platit. Vychází z evropské legislativy, a pokud by nebyl přijat, hrozily by Česku pokuty i odstřižení od evropských peněz.

"Studie, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo průmyslu a obchodu, ukazuje, že při zavedení vhodného legislativního prostředí a využití chytrých funkcí zdrojů lze snížit potřebné investice do rozvoje sítě o polovinu. Vláda má tak s trochou nadsázky v rukou zákon, který může ušetřit 50 miliard korun z našeho rozpočtu," uvedla právnička Laura Otýpková.

[chooze:article;value:535294]

"Pokud se v čase skutečně využije toho, že se bude dobře akumulovat a že budeme dobře pracovat s novými technologiemi, tak lze skutečně očekávat, že by to spotřebitelům mělo pomoct," míní místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Podle novely by měl také Energetický regulační úřad dostat nové pravomoci. Třeba by mohl odebírat licence. 

"Když někdo způsobí nějakou škodu nebo svým přičiněním udělá, že se tam bude muset využít dodavatel poslední instance, tak v dalších pěti letech tato osoba nebude moci získat licenci, aby se nestalo, že někdo bude nekale podnikat," avizoval Neděla.

Zákazník také bude moci ukončit smlouvu s dodavatelem, který nemá nasmlouvaný dostatek energie dopředu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.