ČR se rozrostla o nové obchody. Pobočky otevřelo několik zahraničních řetězců

Zatímco si lidé stěžují na zdražování a klesající životní úroveň, zahraniční firmy českému trhu věří. Loni na něj vstoupilo rekordních 39 značek, které si zde otevřely nové prodejny. To je nejvíce za posledních deset let.

Se značkovou prodejnou švýcarské čokolády Toblerone se lidé mohou setkávat ve Fashion Areně v Praze 10, známé spodní prádlo Victoria's Secret se zase nabízí v novém obchodu centra Westfield Chodov v Praze 11.

[chooze:article;value:493656]

Zimní oblečení italské značky MooRER je k mání v centru hlavního města na adrese Maiselovy ulice a francouzská módní značka Zadig & Voltaire má obchod o kousek dál v Široké. Zatím dvě provozovny v Praze 9 má drogerijní řetězec Hebe. ​Ten se podle portálu tvnoviny.sk brzy objeví i na Slovensku.

"Český trh a zejména Praha jsou jednoznačně atraktivní pro maloobchodní značky a zůstávají jejich hlavní branou do středoevropského regionu," říká Jan Kotrbáček ze společnosti Cushman & Wakefield, která trendy v obchodu sleduje. Nové prodejny ale loni vyrostly i v Brně, Ostravě či Hradci Králové.

Do nových projektů se rovněž pouštějí firmy, které již jsou na českém trhu delší dobu etablované. Například obchodní řetězec Billa spustil projekt malých prodejen, které mají označení Viva Billa. Makro zase začalo cílit na návštěvníky centra Prahy a zaměstnance kancelářských budov pod značkou nových prodejen Bonveno.

Naopak stovkám vesnických obchodů hrozí zánik. Bez dotací krajů nepřežijí (03/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.