WHO varuje před další pandemií. Svět na ni není dostatečně připravený

Války a ozbrojené konflikty sužují řadu zemí po celém světě. Tamní podmínky i nedostatečná zdravotní péče často nahrávají šíření nejrůznějších onemocnění. Ta dělají starosti odborníkům ze Světové zdravotnické organizace.

"Bez míru není zdraví a bez zdraví nemůže být mír. Nejistota, chudoba a nedostatečný přístup k čisté vodě a hygieně rozdmýchaly šíření infekčních nemocí v mnoha zemích. Zvláště znepokojivé je oživení cholery s rekordním počtem více než 40 ohnisek po celém světě," uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

[chooze:article;value:523591]

Cholera se nyní například nebezpečně šíří Súdánem. A právě konflikt v zemi brání podle Organizace spojených národů (OSN) úsilí, aby se onemocnění podařilo dostat pod kontrolu.

Odborníci nevylučují, že by tak svět mohl v budoucnu čelit další pandemii. "Co se týče připravenosti na mimořádné události, zůstávají mezery v tom, jak zabránit pandemii," myslí si Ghebreyesus.

Podle šéfa Světové zdravotnické organizace je právě letošní rok vhodný na vyřešení prevence a ochrany světové populace. "Vlády jednají o vůbec první globální dohodě na ochranu zemí a světa před hrozbou, kterou představují pandemie," doplnil Ghebreyesus.

WHO chce zlepšit dostupnost léků na vzácné nemoci. Podívejte se (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.