První den soudu s Cimickým. Necítím se vinen, řekl psychiatr obžalovaný ze znásilnění

V budově Obvodního soudu pro Prahu 8 začalo ve čtvrtek v 9 hodin líčení s psychiatrem Janem Cimickým. K soudu přišel hned ráno v doprovodu svého obhájce. Sám Cimický se nechtěl před soudem vyjadřovat.

Čtvrteční líčení je pouze první částí soudu. Další líčení se má konat za dva týdny. Podle plánu soudu bude jeho součástí i výslech obětí psychiatrova údajného chování. Celkově je líčení naplánováno na pět jednacích dní.

Zástupci poškozených mimo jiné požadují po Cimickém finanční odškodnění za způsobenou újmu. Největší individuální částkou je půl milionu korun. Celkem požadují advokáti, aby psychiatr uhradil částku 5 875 000 korun. Žalobkyně pro Cimického navrhla také trest tří let vězení.

[chooze:article;value:527763]

Cimický je obžalován z desítek trestných činů. Na seznamu figurují čtyři obžaloby ze znásilnění a dalších 35 případů vydírání se sexuálním podtextem. Prvního ze skutků se měl dopustit už v roce 1978, dalších v průběhu své lékařské kariéry, povětšinou ve své ordinaci v Ruzyni. Původně se soud případem 75letého psychiatra měl zabývat už na podzim, líčení však bylo kvůli nemoci odloženo.

Sám psychiatr obvinění ze sexuálních deliktů dlouhodobě odmítá. I v soudní síni při výčtu činů, z nichž je obžalován, nesouhlasně vrtěl hlavou. "Cítím se nevinen," prohlásil předtím, než byl povolán k výslechu. Podle obžaloby své klientky Cimický osahával při akupunktuře. Největší pozornost měl pak věnovat zejména jejich ňadrům.

Krátce před dvanáctou Cimického výpověď skončila. V ní vyjádřil lítost nad celým procesem a prohlásil, že od začátku kauzy vzrostl počet pacientů, kteří se na něj obrátili o pomoc. Soud po výpovědi Cimického líčení přerušil. Odpoledne mají vystoupit se svými poznatky soudní znalci.

Na Cimického poprvé upozornila v roce 2021 jedna z žen, kterou měl sexuálně napadnout. Postupně se pak přidávaly další ženy, podle kterých je měl psychiatr sexuálně obtěžovat nebo přímo znásilnit. Celkem se jich ozvalo několik desítek.

Cimický loni na podzim skončil ve vážném stavu v nemocnici. Soud se tak odložil (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.