Přehled nebeských úkazů v letošním roce: To nejlepší přijde v září

Nebeská obloha v roce 2024 přinese spoustu zajímavých jevů. "Teď právě probíhá poměrně mimořádný astronomický úkaz, a to maximum meteorického roje Kvadrantidy. To je jeden ze tří nejsilnějších meteorických rojů," popsal Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky ve čtvrteční Snídani. 

Maximum tohoto jevu bylo bohužel v 10 hodin dopoledne, kdy už bylo světlo, ale i v noci bylo zataženo a o tuto podívanou nás tedy příroda připravila. Zlepšit náladu by nám ale mohly další jevy, které si vesmír nachystal na letošní rok.

Mimo jiné budou následovat ještě dva meteorické roje. Kromě zmíněných Kvadrantid půjde o srpnové Perseidy a prosincové Geminidy. To nejlepší má přijít v září. "Rozhodně ten nejzásadnější úkaz je částečné zatmění Měsíce v noci ze 17. na 18. září. Bude zároveň v době tzv. superúplňku," prozradil Suchan. 

[chooze:article;value:535173]

​Dočkat bychom se mohli i komety. "Na cestě ke Slunci a k Zemi máme kometu C2023A3, která se může stát na podzim kometou viditelnou okem," řekl expert s tím, že komety ale bývají zrádné a předpovídat jejich sledování je riskantní. 

Zajímavé úkazy si připravilo i Slunce. "Upozornil bych na pozorování ve dne. V tomto roce se totiž Slunce pravděpodobně dostane do maxima sluneční činnosti, což znamená velké množství očima viditelných velkých skvrn," uvedl Suchan. Díky zvýšené aktivitě Slunce může být například i u nás polární záře.

Na zatmění Slunce si počkáme

Pro běžné lidi jeden z nejzajímavějších jevů, úplné zatmění Slunce, bude na našem území až 7. října 2135. Už letos 8. dubna ale bude tento jev probíhat napříč severoamerickým kontinentem, takže si zájemci mohou udělat výlet do Spojených států amerických. Komu to přijde daleko, tak v letech 2026 a 2027 budou úplná zatmění ve Španělsku.

Ideálním místem na sledování podobných jevů je být co nejdále od civilizace, kde nás nebude rušit světelné znečištění. Podle Suchana je tak úplně nejlepším místem střed Tichého oceánu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.