Policie vysvětlí zásah na filozofické fakultě. Má být hodně otevřená

Ukázková akce, kdy všichni perfektně udělali to, co měli. Tak o zásahu na fakultě mluvila policie bezprostředně po tragédii. Přesto se vyrojila řada spekulací. Nešlo zasáhnout ještě rychleji? Proč se muže nepodařilo chytit už po vraždách v Klánovicích a v Hostouni? Jak je možné, že přišel bez povšimnutí k ohromnému arzenálu zbraní?

"Samozřejmě to důkladně prověříme. A prověříme zejména to, jestli selhal systém nebo jednotlivec," sdělil náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. Jasno má být už velmi brzy. 

Informace k vyhodnocení svého postupu chce policie zveřejnit na tiskové konferenci příští úterý v budově pražského ředitelství. A prý bude hodně otevřená. 

[chooze:article;value:535642]

"Policie nic tajit nebude a policie samozřejmě i pro budoucnost má vlastní zájem vyhodnotit takovýto zásah v tom největším detailu a v maximální otevřenosti." oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

I poté se ale zřejmě bude prací policie dál zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. "Z naší strany stále probíhá analyzování, mimo jiné jsme obdrželi několik podnětů ze strany veřejnosti," řekla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Nekončí ani vyšetřování činů samotného střelce. Ten si podle dostupných informací udělal zbrojní průkaz teprve loni. Během krátké doby pak zaregistroval osm zbraní včetně samonabíjecí pušky a brokovnice. Podle webu iDNES.cz si vzal milionovou půjčku.

[chooze:article;value:535008]

"V tuto chvíli nemá policie žádné bližší informace, které bychom mohli veřejnosti v této věci sdělit," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. 

Už před tragédií se začaly chystat změny ve zbraňové legislativě. Příští týden se má o novele jednat ve Sněmovně. "Budeme představovat novelizaci zbraňové legislativy, která přináší mnohá zlepšení," avizoval Rakušan.

Platit ale začne zřejmě nejdříve až za dva roky. Návrh navíc neobsahuje hojně diskutované psychotesty pro žadatele o zbrojní průkaz.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.