Na severu Evropy udeřila extrémní zima. Uvěznila lidi v autech, má už dvě oběti

[chooze:gallery;value:34333]

​Zatímco západní Evropa se tento týden potýká s ničivou bouří Henk a povodněmi, ve Skandinávii a západní části Ruska hlásí rekordně mrazivé teploty, které by až do neděle neměly odeznít, informuje deník Guardian.

Ve Švédsku a Finsku od úterý klesly hodnoty na teploměru až k minus 40 stupňům Celsia. Studený vzduch ze Sibiře zasáhl i hlavní město Ruska, kde stanice naměřily teploty pod minus 30 stupni Celsia a obyvatelé se potýkají s výpadky proudu a dodávkami tepla.

[chooze:article;value:535584]

"V Kvikkjokk-Årrenjarka ve švédském Laponsku ve středu klesla rtuť teploměru na minus 43,6 stupňů Celsia, což je nejchladnější lednová teplota v zemi od roku 1999," informovala tisková agentura TT. Extrémně silné sněžení, vichřice, kterou meteorologové spojují s rozpojením polárního víru, a nezvykle nízké teploty narušily dopravu hlavně na severu skandinávských zemí. Úřady ve Švédsku a Finsku proto zrušily část vlakových a autobusových spojů a zastavily trajektovou dopravu.

Sněhová bouře na jihu Švédsku znemožnila průjezd dálnicí a uvěznila lidi v autech. Záchranáři evakuovali pasažéry zhruba tisícovky vozidel. Ve Finsku si drsné zimní podmínky vyžádaly dva lidské životy. Po utržení laviny tam zemřela matka s dítětem. 

Část škol na severu Skandinávie, kde se teplota pohybuje okolo -35 stupních Celsia, tento týden zrušila výuku. Policisté v Dánsku varují obyvatele, aby byli na cestách obzvlášť opatrní a řidiči na zasypané silnice vyráželi jen v nejnutnějších případech. 

[chooze:article;value:535288]

Výpadky elektřiny v Moskvě 

Dopady mrazivé vlny z Arktidy řeší taky v hlavním městě Ruska, kde ve středu meteorologové naměřili teploty daleko pod průměrnou lednovou teplotou. Úřady pro obyvatele Moskvy i Petrohradu vydaly varování před možným ohrožením zdraví. 

V ruské metropoli začala ve čtvrtek ráno hořet elektrická rozvodna elektřiny a v důsledku toho zůstaly tři městské čtvrti bez dodávek elektřiny a tepla zhruba tři a půl hodiny, píše státní agentura Ria Novosti. "Noc na čtvrtek 4. ledna byla v Moskvě nejchladnější od začátku zimy a mrazy byly největší za posledních 40 let," píše meteorologické centrum Fobos.

V Číně kvůli mrazům zamrzá elektrické vedení. Teploty dosahují -40 stupňů (12/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.