ON-LINE: Na jihu Čech se připravují na velkou vodu. ČHMÚ zpřísnil výstrahu na extrémní stupeň

ČHMÚ varuje před nebezpečím povodní, na které upozorňoval už v pondělí. "Vlivem srážek a odtávání sněhu již dochází a bude dále docházet ke vzestupům hladin zejména na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech," napsal ústav na sociální síti X.

Hasiči už kvůli povodním hlásí první výjezdy. Například v Královéhradeckém kraji, který patří k nejvíce zasaženým oblastem, řešili hasiči k ránu už deset případů. Nejčastěji šlo o odčerpávání vody a odstraňování stromů, které podemlela velká voda. Přímo v Hradci Králové také odstraňovali túji, která spadla na osobní auto. 

[chooze:article;value:535344]

​Nejsilnější deště již podle předpovědí skončily, tím se ale riziko povodní nijak nesnižuje. Předpovědi očekávají na řadě míst dosažení prvního a druhého stupně povodňové aktivity, které může přerůst až na třetí, tedy nejvyšší stupeň označující přímé ohrožení.

To už byl případ Sušicka v Plzeňském a Trutnovska v Královéhradeckém kraji. V těchto regionech se řeky stékající ze Šumavy a Krkonoš během noci natolik rozvodnily, že přímo hrozilo jejich vylití z koryt a zaplavení okolí. K ránu ale ČHMÚ výstrahu opět stáhl a snížil ji jen na druhý stupeň, v poledne však opět nastavil varování před povodňovým ohrožením na Sušicku, které bude platit až do čtvrtečních 18 hodin.

V průběhu dne také ČHMÚ výstrahu opět zpřísnil. Nově se týká všech krajů v Česku.

První stupeň povodňové aktivity, tedy povodňovou bdělost, vyhlásili meteorologové v Praze, Středočeském (Hořovice, Příbram, Čáslav, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Poděbrady, Vlašim, Lysá nad Labem, Nymburk, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kolín), Královéhradeckém (Broumov, Dobruška, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Nová Paka, Nový Bydžov, Hořice, Rychnov nad Kněžnou, Vrchlabí), Pardubickém (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Litomyšl, Pardubice, Přelouč, Polička, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk, Lanškroun, Králíky), Libereckém, Ústeckém, Karlovarském (Aš, Kraslice, Karlovy Vary, Ostrov, Sokolov, Mariánské Lázně), Plzeňském (Tachov, Stříbro, Nýřany, Kralovice, Rokycany, Plzeň, Přeštice, Blovice, Nepomuk), Jihočeském (Blatná, Písek, Strakonice, Vodňany, České Budějovice, Český Krumlov), Olomouckém (Šumperk, Uničov, Šternberk, Olomouc), Moravskoslezském (Bruntál, Rýmařov), Jihomoravském (Tišnov, Kuřim) a Zlínském kraji (Vsetín, Vizovice, Zlín, Valašské Klobouky, Luhačovice) a na Vysočině (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem).

Druhý stupeň, při kterém platí povodňová pohotovost, se vztahuje na regiony v Karlovarském (Cheb) Ústeckém (Děčín, Ústí nad Labem, Lovosice, Litoměřice, Roudnice nad Labem), Jihočeském (Prachatice, Vimperk), Plzeňském (Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Stod) Pardubickém (Pardubice), Královehradeckém (Dvůr Králové nad Labem, Trutnov, Náchod, Jaroměř, Nové Město nad Metují, Hradec Králové) a Olomouckém kraji (Zábřeh, Mohelnice, Litovel).

Na mapu rozsahu výstrahy se můžete podívat zde:

Výstrahu před silným deštěm vyhlásili meteorologové do čtvrteční šesté hodiny ráno a platí zejména v horských oblastech. Varování před povodněmi bude platit až do odvolání. 

ČHMÚ v souvislosti s výstrahou lidem v zasažených oblastech doporučuje nezdržovat se v korytech řek ani v jejich blízkosti. Pozor by si měli dávat i řidiči v blízkosti vodních toků kvůli hrozbě aquaplanningu na zaplavených silnicích.

[chooze:minuta;value:b6638508-7e75-4fd7-a21b-3f17fe7d28cf]

Záplavy sužovaly v posledních dnech i Evropu. Nejhorší byla situace v Německu (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.