Íránem otřásl teroristický útok. Více než stovka mrtvých, obětí stále přibývá

Během pietního ceremoniálu na hřbitově v jihovýchodním městě Kermán došlo podle íránské státní televize nejprve k první a následně k druhé explozi. Právě na tomto hřbitově je pochován generál Kásim Sulejmání, který zemřel při americkém atentátu v Bagdádu 7. ledna 2020. Lidé si na místě připomínali čtvrté výročí jeho smrti, uvádí web BBC.

"Výbuchy byly způsobeny teroristickými útoky," citovala státní média představitele ze stejnojmenné provincie Kermán. Podle posledních informací agentury AFP zemřelo 103 lidí. 

[chooze:article;value:535410]

​Počet mrtvých ale pravděpodobně bude ještě vyšší. "Informace, které jsme obdrželi, bohužel naznačují, že řada zraněných je ve velmi kritickém stavu," řekl státní televizi mluvčí íránských pohotovostních služeb Babak Yektaparast. Dodal, že vrtulníky záchranné služby jsou připraveny v případě potřeby převézt pacienty z Kermánu do nemocnic v hlavním městě Teheránu, uvedla Al Jazeera.

Sulejmání byl považován za jednoho z nejvlivnějších představitelů Íránu. V říjnu 2007 byl vládou Spojených států amerických zařazen do seznamu osob hledaných za podporu terorismu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.