Tankování už v Polsku výhodnější není. Cizinci teď jezdí do Česka

Paliva už v Polsku nejsou levnější než u nás. Podle ekonomů díky tomu skončí ve státní kase více peněz. Navíc levnější doprava umožní zlevnit zboží na českých pultech. "Zázrak z Orlenu je u konce," řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Tak si ekonomové ještě před dvěma měsíci vysvětlovali, proč v Polsku jako v jediné zemi Unie ceny pohonných hmot klesaly.

[chooze:article;value:534835]

​Litr benzínu je u nás nyní o pět korun levnější než v Polsku, nafta je výhodnější o tři koruny. V německé Žitavě zase natankujete naftu za 45 korun a benzín za 43, tedy o nějakých 10 korun dráž než v Česku. Nejlacinější benzín v Česku koupíte už za 33,90. Naftu potom za 34,50 za litr.

Zlevňování tuzemských pohonných hmot pomáhá mimo jiné kurz koruny posilující vůči americkému dolaru. Polský zlotý za pouhý rok posílil vůči koruně o téměř 20 procent. Loni v únoru byl za 4,90 a nyní se blíží k prolomení hranice šesti korun. Česká republika ale bude mít i letos výjimku na dovoz ruské ropy, což bude nadále snižovat ceny u českých čerpacích stanic.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.