Sibiřský mráz už sevřel Evropu. Norská předpověď ukazuje, jak se bude dál šířit

Studený vzduch ze Sibiře už na začátku tohoto týdne dorazil do Norska. Kruté mrazy se nevyhnou ani dalším evropským zemím, a to včetně Česka. Vyplývá to z předpovědi norské služby Yr.

"Nejprve se ochladí v severním Norsku, poté v jižním. Také ve Švédsku a Finsku je začátek roku velmi studený," informovali norští meteorologové na facebooku. V hlavním městě Norska se už nyní teploty propadají hluboko pod nulu. Ke konci tohoto týdne pak odborníci očekávají i teploty mezi -25 až -11 °C.

[chooze:article;value:535288]

O víkendu pak mrazy dorazí také do Polska, Německa i České republiky. Lehce pod nulu klesnou teploty v Praze už v neděli odpoledne. Je to patrné z norské předpovědi pro české hlavní město.

Od pondělí se pak rtuti teploměrů budou držet pod bodem mrazu už po celý den. Nejmrazivější by pak podle meteorologů měla být noc na středu, kdy se teploty propadnou i k -10 °C a vydrží tak až do poledne. Následně by se během dne měly teploty pohybovat kolem -3 °C. V noci ale opět přituhne a klesnou k -6 °C.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už varoval, že v polohách kolem 1 500 metrů mohou jít teploty ještě níž. "Na začátku příštího týdne se dost možná dočkáme i celodenních mrazů, v případě jasných nocí i teplot hluboko pod -10 °C," upozornili experti.

A podle norských meteorologů zima nějakou dobu vydrží. Důvodem je náhlé stratosférické oteplení, kdy se teplota v této vrstvě atmosféry měla zvednout o zhruba 70 stupňů. Vlivem toho pak oslabil polární vír, který s sebou do Evropy přináší mráz. "To může vést k tomu, že mráz vydrží i několik týdnů," avizovali odborníci.

Češi utíkají před zimním počasím k moři. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.