ČHMÚ zpřísnil výstrahu před povodněmi. Situace bude nejhorší ve třech krajích

Výstraha před vydatným deštěm platí do čtvrtečních 6:00 pro část Jihočeského, Plzeňského, Libereckého a Královéhradeckého kraje. Na horách může podle meteorologů napršet za 48 hodin až 60 milimetrů.

"Od úterního do čtvrtečního rána očekáváme v horských oblastech vydatnější srážky. Na Šumavě, v Krkonoších a Jizerských horách může za 48 hodin spadnout mezi 60 a 80 milimetry. Část těchto srážek bude ve sněhu. Na hřebenech zmíněných hor očekáváme za 48 hodin kolem 30 centimetrů nového sněhu," informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování:

Výstraha před povodněmi

Už během noci na středu se ale bude oteplovat a sníh začne odtávat. Meteorologové dokonce zpřísnili výstrahu před povodněmi pro část Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje, kde platí od úterních 22:00 až do odvolání povodňová pohotovost. Hladiny řek se mohou zvednout až na druhý povodňový stupeň.

Povodňová bdělost pak platí až do odvolání pro Prahu a část Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Královéhradeckého a Pardubického kraje a Vysočiny a celý Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj.

[chooze:article;value:535178]

"V důsledku předpovídaných srážek očekáváme od úterního večera opětovné vzestupy hladin na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech. Očekáváme četné dosažení prvního povodňového stupně, zejména u toků odvodňujících horské oblasti Čech a Vysočiny. U toků v povodí horní Radbuzy, horního toku Otavy, horního Labe a horní Vltavy očekáváme i překročení druhého povodňového stupně. Vzestupy v důsledku dotoku očekáváme v dalších dnech i na dolních úsecích větších toků," nastínili meteorologové.

[chooze:gallery;value:34294]

Velká voda může způsobovat problémy v dopravě, hrozí i riziko aquaplaningu. "Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu. Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičů. Připravit se na možnost vzniku povodně. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku v bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů," radí odborníci.

Počasí lyžařům příliš nepřeje. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.