Fatální chyba. Extrémní výkyvy počasí dorazily do Česka o 30 let dřív

"Teploty, které jsme v Česku naměřili ve druhé dekádě tohoto století, očekávaly tyto modely až kolem roku 2040 až 2050. Počet horkých dnů byl dokonce v modelech nižší o 40 až 60 procent, než byla realita," vysvětlil pro web Novinky.cz klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky.

Například maxima z roku 2015 mělo být podle modelů dosaženo až kolem roku 2080.  "Lze tedy konstatovat, že pro Česko je realita horší než modelová predikce," upozornil. Dodal ale, že ke zkáze má lidstvo ještě daleko. I tak by ale mělo být v pozoru.

Příčinou rychlého oteplování planety a klimatických změn je podle Zahradníčka zvyšování emisí a skleníkových plynů. "Jsou sice přirozenou složkou atmosféry a bez nich by nebyl život na Zemi, ale to malé procento, které do systému najednou dodáváme, znamená jeho vykolejení z přirozeného stavu," vysvětlil.

[chooze:article;value:534992]

Vyřešit situaci prý ale nepůjde jen tak. Další postup je podle klimatologa v rukou vědeckých oborů, průmyslníků a politiků. Klíčové prý je vyřešit zejména ty problémy, které klima zatěžují nejvíce. "To jsou fosilní paliva, tedy energetika," konstatoval Zahradníček.

Do budoucna by tak prý pomohlo, aby se energetika stala bezemisní. "Jediný stabilní nízkoemisní zdroj je dnes jaderná energetika, která by měla být doplněná rozumným množstvím obnovitelných zdrojů," pokračoval.

Zlepšit situaci by prý mohlo i vhodné používání moderních technologií. "Lidstvu pomáhají a jsou šetrné k přírodě. Je potřeba klást větší důraz na hledání společenského konsenzu, aby všichni viděli, jak technologie pomáhají, co umí a že se není potřeba bát změny v podobě odchodu od fosilních paliv," řekl.

Pro porovnání – za rok 2023 bude do ovzduší vypuštěno 36,8 miliardy tun oxidu uhličitého, uvádí Global Carbon Project. To je dvakrát tolik než před 40 lety. Největším producentem je Čína, Indie i stoupající obliba letecké dopravy.

Teplotní rekordy nepadají jen u nás. Jeden naměřili i v listopadu v Americe (9/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.