Děti se málo hýbou, hrozí jim obezita. Problém je už u miminek, tvrdí odborník

Sladké nápoje, tučné a smažené jídlo, brambůrky a hlavně nedostatek pohybu. To jsou hlavní příčiny toho, proč v Česku za 30 let počet obézních dětí vzrostl ze 3 % skoro na 17 %. "Bohužel období covidu vedlo ještě k dalšímu zrychlení toho nárůstu," řekl přednosta centra diabetologie IKEM Martin Haluzík.

Boj s dětskou obezitou často začíná v ordinaci pediatra. Ten rodiče obézního dítěte poučí a nabídne jim možná řešení. "Poučíme je  o správném jídelníčku, o nutnosti pravidelného pohybu, dostatečného pohybu. Doporučujeme také pobyty v ozdravovnách, které mají poměrně velmi dobrý efekt," sdělil pediatr Vít Jakoubek.

Pediatr může navrhnout pobyt ve specializovaném centru, kde se obézní děti naučí nejen zdravě jíst, ale třeba i správně cvičit pod vedením fyzioterapeuta. Právě nová centra vznikající v Plzni, Praze nebo Ostravě jsou součástí připravovaného Národního programu prevence a léčby obezity.

[chooze:article;value:526387]

​"Dlouhodobě předpokládáme, že by výsledkem mělo být snížení výskytu nadváhy a obezity, a hlavně snížení výskytu komplikací, jakými jsou například cukrovka nbeo kardiovaskulární onemocnění," uvedl Martin Haluzík.

Podle některých lékařů by se program měl zaměřit nejen na děti, ale i na jejich rodiče. "Program by měl začínat už od časného věku. Začíná to vlastně ještě před narozením dítěte, kdy má mít matka správnou výživu. Svůj význam má i kojení," tvrdí dětský obezitolog motolské fakultní nemocnice v Praze Petr Tláskal. 

Národní program začne fungovat příští rok na jaře a podle odborníků může znamenat revoluci v léčbě obezity.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.