Zákon o zbraních čekají změny. Zpřísňují i podmínky pro udělení zbrojního průkazu

Podle neoficiálních informací měl mít střelec z filozofické fakulty zbrojní průkaz, a to i přesto, že se léčil s psychickými problémy. Policie to ale zatím nepotvrdila. Na podobné případy ale myslí připravovaná novela zákona o zbraních.

"Informace se budou lépe propojovat. Tedy lidé, kteří by měli nějaký třeba psychiatrický problém, by se už neměli dostat k tomu, aby mohli zbraň vlastnit," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Ten nový zákon právě teď dává lékařům možnost přístupu do centrálního registru, mohou si ověřit, jestli ten člověk má zbroják. A v tu chvíli ten doktor bude mít možnost to nějakým způsobem řešit," vysvětlil Jan Korecký, člen představenstva LEX – Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní.

[chooze:article;value:534966]

​"V podstatě otevírá další možnosti intenzivnější spolupráci mezi policií a lékaři, což je nadmíru důležité," řekla bezpečnostní expertka ČVUT Barbora Vegrichtová. Více se bude také hlídat nákup zbraní a následné chování držitelů zbrojního průkazu.

"Například prodejce bude muset hlásit masivní nákup zbraní od jednoho člověka. Policie bude mít více možností odebrat zbrojní povolení," dodal Rakušan. Návrh novely by dal policii možnost zajistit zbraně třeba v případě, že držitel má vazby na některou z extremistických skupin, nebo, že například vyhrožoval na sociálních sítích násilím.

[chooze:article;value:534815]

​Zkrátit se má také doba mezi jednotlivými zdravotními prohlídkami z nynějších deseti na pět let. Bez zbrojního průkazu by nebylo možné koupit už ani volně prodejné zbraně sloužící k výcvikovým účelům a sportovní střelbě, takzvané flobertky.

"V podstatě se flobertky přesunou do registrovaných zbraní. To znamená, že už je nebude možné pořídit pouze od osmnácti let, ale budou se pořizovat podle toho, do jaké skupiny spadají v normálních zbraních," doplnil Korecký.

Před posledním čtením budou poslanci jednat ještě na začátku ledna u kulatého stolu a je možné, že návrh dodatečně upraví i s ohledem na tragické události z minulých týdnů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.